Najteža sezona ptičjeg gripa, u Evropi ubijeno 48 miliona ptica

Najteža sezona ptičjeg gripa, u Evropi ubijeno 48 miliona ptica

Sezona 2021–2022. visoko patogenog ptičjeg gripa (HPAI) najteža je do sada registrovana u Evropi i dosadašnji bilans je blizu 50 miliona uništene peradi u zaraženim uzgajalištima, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC).

Ta agencija Evropske unije naglašava da uprkos izuzetno velikom broju slučajeva kod domaće peradi i divljih ptica i brojne slučajeve prenošenja bolesti na različite sisare, na prostoru EU i Evropske ekonomske zajednice poslednjih godina nije registrovano obolevanje ljudi od ptičjeg gripa. Dodaje se da je i širom sveta zabeležen veoma mali broj, i to blagih oblika bolesti kod ljudi, ali i upozorava da je rizik nešto viši kod osoba koje su zbog posla direktno izložene kontaktu sa zaraženim pricama.

Najnoviji zajednički izveštaj ECDC, Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i referentnih laboratorija u Evropskoj uniji precizira da je zabeleženo ukupno 2.467 zaraza na farmama peradi, a oko 48 miliona ptica je moralo da bude ubijeno. Bolest je registrovana i kod 187 divljih ptica u zarobljeništvu, na primer u zoološkim vrtovima, i 3.573 divlje price u prirodi.

Uz to, kako se navodi, epidemija je nazapamćena i po veličini zahvaćene teritorije, jer su žarišta registrovana u 37 evropskih zemalja, i to od Špicberškog, odnosno Svalbardskog arhipelaga u Arktičkom okeanu, do južnog Portugala i na istoku do Ukrajine.

Agencije EU navode da virusi gripe koji se šire među životinjama samo sporadično mogu da zaraze i ljude, ali u tom slučaju simptomi mogu da budu od vrlo blagih, pa do veoma teških. Ukazuje se da ti virusi mogu ozbiljno da ugroze javno zdravlje i podseća na epidemije ptičjeg gripa H5N1 u Egiptu, H7N9 u Kini, i na pandemiju koja čiji je okidač 2009. bilo širenje virusa H1N1 sa svinja na ljude.

Od ključne je važnosti da zdravstveni stručnjaci, kako u veterini tako i u humanoj medicini, sarađuju i održavaju koordinisani pristup. Potrebna je velika pažnja kako bi se zaraza ptičjim gripom što pre identifikovala i tako doprinelo kompetentnoj procena rizika i akciji javnog zdravstva – izjavila je direktorka ECDC Andrea Amon.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nije opasna eksplozija, koliko posledice kasnije

  pre 63 dana i 4 sata

  E, sad zamislite ovakve naslove kada je u pitanju ozračena zemlja Evrope, gde samo jedna radioaktivna kiša može trajno da onesposobi zemljište na 500 godina. A svaka sledeća još više.
  Zato pokušavam da osvestim one koji već imaju staklene bašte i zaštićeni su od padavina odozgo, da urade i zaštitni zid sa hidroizolacijom i spreče dotok vode sa strane i delom odozdo.
  Jer će nam to biti jedina proizvodnja hrane u budućnosti.
  amerika je imala testiranja oralnog unosa ozračene hrane.
  70 x+, na kožu.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Da POJASNIM podatke, ako mogu

  pre 63 dana i 3 sata

  Došao do podataka istraživanja od dve decenije unazad. Nađoše sirotane,beskućnike i platiše da učestvuju.Korišteno je tadašnje "dugmence" veličine dugmeta za košulju, radioaktivni americijum, beše li 241?
  Koristilo se u javljačima požara, 4 otkucaja (poluraspada) na minut.Gutali su, pa zatim dobili purgativ ili držali u ruci 15 min, pa praćene promene.
  Rezultat: 70 puta češće maligne promene kod oralnog, nego kod ozračivanja kože.
  Što nam govori da su u 70 puta većoj opasnosti oni koji jedu ozr

  Oceni komentar:
  0
  2