Najtopliji januar još od 19. stoleća

Najtopliji januar još od 19. stoleća

Prošli mesec bio je najtopliji januar ikad zabeležen na kopnenim i okeanskim površinama širom sveta, sa prosečnim temperaturama koje su prevazišle sve rekorde koje je tokom 141 godine zabeležila američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Rekordne temperature u januaru usledile su posle izuzetno tople 2019. godine, koja je obeležena kao druga najtoplija godina na površini planete Zemlje od kada su započeta pouzdana merenja. Proteklih pet godina i prošla decenija su najtoplije u poslednjih gotovo 150 godina, što je pokazatelj brzog tempa promena koje su posledice klimatske krize, prenosi "Danas".

Prema podacima NOAA, prosečna globalna temperatura kopnenih i okeanskih površina je prošlog meseca bila za 1,14 stepeni iznad proseka u 20. veku. Temperature su premašile prethodni januarski rekord, zabeležen 2016. godine. Neuobičajeno topli talas osetio se širom većeg dela Rusije, Skandinavije i istočne Kanade, gde su zabeležene temperature za neverovatnih pet stepeni iznad proseka, a ponegde čak i više od toga. Švedski grad Erebro je dostigao 10,3 stepeni, što je najviša januarska temperatura od 1858, dok je u Bostonu zabeležen najtopliji januarski dan, sa 23 stepena.Na južnom polarnom kontinentu je 9. februara po prvi put u istoriji izmereno preko 20 stepeni, dok je prethodni rekord od 18,3 stepeni postavljen samo tri dana ranije. Naučnici upozoravaju da su ove temperature “neverovatne i abnormalne“.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije Ujedinjenih nacija, temperature na antarktičkom kontinentu su porasle za gotovo tri stepena tokom proteklih 50 godina, a za to vreme se oko 87 odsto glečera duž njegove zapadne obale “povuklo“. Kako su naveli iz ove organizacije, tokom prethodnih 12 godina zabeleženo je "ubrzano povlačenje" glečera zbog globalnog otopljenja. Naučnici upozoravaju da je globalno otopljenje dovelo do tolikog otapanja leda na Južnom polu da će se on vremenom dezintegrisati, što će izazvati rast globalnog nivoa mora za najmanje tri metra u narednim vekovima.

NOAA je saopštila da su četiri najtoplija januara zabeležena od 2016, dok je od 2002. zabeleženo čak deset njih. Stručnjaci tvrde da, najkasnije do 2030. godine, svet mora da prepolovi emisije koje doprinose zagrevanju kako bi postojala šansa da se izbegnu katastrofalne posledice klimatskih promena.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan