Najveće poskupljenje hrane u poslednjih 10 godina

Najveće poskupljenje hrane u poslednjih 10 godina

Cene hrane u svetu porasle su prošle godine za 28 odsto – najviše u protekloj deceniji.

U Srbiji je hrana takođe poskupela, a Vlada je situaciju pokušala da ublaži privremenim zamrzavanjem cena nekoliko osnovnih životnih namirnica. Na dugoročnom planu to, ipak, neće moći da spreči poskupljenja, jer ni cene energenata i sirovina neće padati, ocenjuju analitičari, proizvođači i brokeri.

Vlada odlučila, cene namirnica ostaju zamrznute još 90 dana


Kako saznaje Euronews Srbija, već sada u Srbiji, troškovi ishrane tročlane porodice čine do 40 odsto porodičnog budžeta, dok je u zapadnim zemljama taj procenat od pet do 15 odsto. Epidemija korona virusa, cene energenata i sirovina, cene đubriva, ali pre svega odnos ponude i potražnje – sve su to faktori koji su doveli do poskupljenja.

To je jedan trend koji postoji od početka ekonomske godine za pšenicu i kukuruz. Proizvođači su uzdržani kada je reč o prodaji, što je njihovo legitimno pravo. To utiče na manju ponudu, odnosno na rast cena – istakla je Sunčica Savović iz Udruženja "Žita Srbije".

Tokom januara, cena kukuruza je, kaže, na svetskim berzama porasla za 3,8 odsto, dok je pšenica pojeftinila, zbog očekivanog velikog roda u Australiji i Argentini. Na domaćem tržištu cena pšenice porasla je za više od 33 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos velikoj ponudi, a maloj potražnji, navode u Produktnoj bezi. Rekordne nivoe prošle godine dostigle su i cene kukuruza i soje.

Prema analitici, praćenju svetskih tržišta, definitivno da će se zadržati veliki cenovni nivoi. To su očekivanja, ali s obzirom na veliki broj faktora koji utiču na formiranje cene na tržištu, ne možemo sa sigurnošću ništa predvideti – rekla je Ana Jakšić iz Produktne berze AD.

Novinar i analitičar Branislav Gulan smatra da će cene nastaviti da rastu sve do sredine godine – dok budu rasle cene goriva i cene energenata.

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić rekla je za Euronews Srbija da su dva najveća problema sa kojima se ušlo u ovu godinu cena hrane i cena goriva, i da sve vlade pokušavaju to da amortizuju.

Bilo bi bolje da je ta cena zamrznuta na nekom nižem nivou ili da se država odrekne dela prihoda, ali bi se onda postavilo pitanje šta će biti sa budžetom – istakla je Nikolić i dodala da je neka vrsta zaštite građana neophodna, ali i da su akcize velike i evropskim zemljama, gde su oko 50 ili 60 odsto.

Gorivo opet poskupelo, hoće li država smanjiti akcize


Državni budžet se najviše puni od PDV, akciza i carina, i država se vrlo teško odriče prihoda od akciza. U ovom slučaju, pošto je vanredna situacija, možda bi bilo dobro da se preskoči bar ovo sadašnje usklađivanje, jer ukoliko bi došlo do njega, gorivo bi poskupelo oko pet  dinara po litru – upozorila je Nikolić.

Ona se osvrnula i na probleme koje imaju poljoprivrednici, istakavši da bi bilo dobro kada bi ih država više subvencionisala, i smatrajući da bi to u Srbiji trebalo da bude u prvom planu.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako su uništene C supe i začini

  pre 229 dana i 20 sati

  Pijacu još niko nije zamrznuo. Pošto cene hrane u rukama ima EU i njihove gazde, jasno je da ne možemo ništa uraditi - osim da se setimo svoje proizvodnje.
  No, to znači nove fabrike, jer smo gadne socijalističke, omrznute - prodali "investitorima".
  Pa tako na primer Nestle je kupio čuvene "C" začine iz Beograda, ali ne da bi se nastavila kvalitetna proizvodnja - već da bi imao način nabavke jeftinih a prirodnih sirovina iz Srbije - koje zatim izvozi za EU, gde će ih daleko bolje iskoristiti.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Danijela

  pre 229 dana i 1 sat

  Sva sreća pa porast cena prati i porast plata naročito u privatnom sektoru. Sramota šta se radi. Ostavite se više prodaje političke magle. Zar je moguće da će u poljoprivredno sposobnoj zemlji ljudi gladovati?

  Oceni komentar:
  0
  1