Nakon četiri meseca popravljen mamograf na Onkologiji

Nakon četiri meseca popravljen mamograf na Onkologiji

Aparat za mamografiju u Institutu za onkologiju Vojvodine popravljen je i počelo je snimanje pacijenata.

Aparat je bio u kvaru četiri meseca, od 19. aprila, a u pitanju je jedini mamograf koji Institut ima i pri tome je i jedini u celoj Vojvodini koji radi tomosintezu, odnosno snimanje u više pravaca. Kako je za “Dnevnik” rekao direktor Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici profesor dr Zoran Radovanović, probna snimanja su urađena u petak i ponedeljak, a od utorka se pozivaju pacijenti. Popravka je koštala sedam i po miliona dinara, a novac je obezbedila Pokrajinska vlada.

- Instaliran je deo koji nije radio, detektor, ali smo zahvaljujući angažovanju pokrajinskog sekretara zaduženog za zdravstvo docenta dr Zorana Gojkovića, dobili garanciju od 15 meseci, i to ne samo na zamenjeni deo, nego na ceo aparat. Popravka je koštala sedam i po miliona dinara -, rekao je dr Radovanović i napomenuo kako je ovaj aparat star devet godina.

Na zračnu terapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine trenutno čeka 343 pacijenta. To znači da je lista čekanja na zračenje prepolovljena u odnosu na septembar prošle godine, kada je na njoj bilo 720 pacijenata.

U Institutu za onkologiju Vojvodine sada pozivaju pacijentkinje koje su u protekla četiri meseca trebalo da urade mamografiju. Radovanović kaže da će nedeljno raditi snimanja za po 50 žena kako bi nadoknadili propušteno, te će se raditi i pre i posle podne, kao i subotom.

Autor: LJ. Petrović

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan