Nanogica osuđenima za nasilje u porodici

Nanogica osuđenima za nasilje u porodici

Novi sistem praćenja osuđenih nasilnika koji uvodi Ministarstvo pravde trebalo bi da smanji broj slučajeva nasilja u porodici.

Reč je o pilot-projektu "Elektronski sistem prevencije nasilja u porodici“. Nasilnici, ali i žrtve nasilja u porodici, ubuduće će nositi specijalne uređaje koji će pomoću GPS signala omogućavati njihovo praćenje kako bi se u svakom trenutku znalo da li se nasilnik približio žrtvi na udaljenost manju od dozvoljene.

Nasilnika će nanogica i uređaj koji se nosi oko pojasa zvučnim signalom obaveštavati da je ušao u "zabranjenu zonu prilaza", dok će žrtva nositi samo uređaj oko pojasa koji će je upozoravati da je nasilnik u blizini. Istovremeno će i jedinice za nadzor dobiti blagovremeno upozorenje na mogući susret nasilnika i žrtve, koji će biti registrovan u Centru za nadzor.

Sistem će formirati "zaštitne prstenove“ oko žrtve, a obezbediće i višestepeni sistem alarmiranja u slučaju da nasilnik prekrši "zone zabrane“, kao i glasovnu komunikaciju porukama sa žrtvom, odnosno nasilnikom. Broj "zaštitnih prstenova“, kao i broj i širina "zona zabrane“ biće definisani pojedinačno za svaki slučaj, u skladu sa odlukom suda.

Pilot-projekat traje dva meseca i obuhvata testiranje opreme i obuku zaposlenih. Ukoliko projekat zaživi, Srbija bi bila tek druga evropska zemlja (prva je Slovačka) koja uz pomoć elektronskog nadzora sprečava porodično nasilje.

- Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici ima dva cilja. Prvi je da žrtvi obezbedi veći osećaj sigurnosti, a drugi da omogući bolji nadzor izvršenja mere određene nasilniku od suda - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Vesna Stanojević iz Sigurne ženske kuće kaže da podržava projekat jer će on omogućiti praćenje kretanja nasilnika i sugeriše da se tačno odredi za koja dela se zatvorska kazna može zameniti nanogicom.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan