NARODNA BANKA SRBIJE: Inflacija u avgustu 13,2 odsto

NARODNA BANKA SRBIJE: Inflacija u avgustu 13,2 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata doprinosa i dalje posledica rasta cena hrane i energenata.

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u avgustu je bila 7,9 procenata. Mesečna inflacija u avgustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 odsto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mesec.

Na mesečni rast cena od 1,2 odsto najviše su uticale cene neprerađene i prerađene hrane, dok su u manjoj meri doprineli i rast cena u okviru bazne inflacije i cena dela energenata. Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u avgustu je iznosio 0,7 odsto. S druge strane, pad cena na mesečnom nivou od 5,2 odsto zabeležen je kod derivata nafte, što predstavlja njihovo prvo pojeftinjenje na mesečnom nivou od početka godine. Cene prerađene hrane u avgustu u odnosu na isti mesec prethodne godine bile su više za 19 procenata. Cene neprerađene hrane u avgustu su zabeležile mesečni rast od 4,1 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 23 procenta ‒ navela je NBS.

NBS ocenjuje da će međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan