NAŠ IZBOR: Top 5 vinarija Fruške gore

NAŠ IZBOR: Top 5 vinarija Fruške gore

Plodno zemljište Fruške gore već je vekovima ovenčano redovima vinove loze i to zahvaljujući rimskom caru Marku Aureliju Probu, koji je ovde zasadio prvu grančicu. Sa najdužom vinarskom tradicijom, od svih vinogorja u Srbiji, danas se može pohvaliti sa oko 60 porodičnih podruma vina.

Viševekovno iskustvo sa modernim pristupom i novim sortama grožđa, učinilo je fruškogorska vina nadaleko poznatim. Svoje mesto našla su na evropskim dvorovima i luksuznim svetskim destinacijama, ali i za domaćim trpezama, a mi vam ovom prilikom predstavljamo vam 5 vinarija na Fruškoj gori koje se posebno izdvajaju svojim kvalitetom i izborom.

Vinarija Kovačević

Vinarija "Kovačević" je jedna od najpoznatijih na ovim prostorima. Tradiciju gajenja vinove loze neguje već više od 100 godina, a 2001. godine podignuta je nova vinarija u koju je ugrađena moderna vinarska oprema i primenjuju se, kako savremena tehnologija, tako i tradicionalna metoda proizvodnje vina. Najpoznatiji proizvodi iz njihovog asortimana su Šardone, Aurelius, Roseta, Sovinjon, Rajnski Rizling, Bermet, Penušavo vino Kovačević Brut i Orfelin.Posebno se izdvajaju takozvana oranž vina: "Orange Chardonnay", "Orange Riesling Query" i "Orange Sauvignon". To su vina proizvedena na prastari način, poreklom iz Gruzije, nastala od belih sorti grožđa tehnologijom koju danas koristimo u proizvodnji crvenih vina.Neka od najnagrađivanjih iz ponude su selekcionisana vina kao što su "Auelius S Edicija", "Aurelius R Edicija", "Chardonnay S Edicija" i "Sauvignon S Edicija" u čiju proizvodnju su ušle selektovane vrste grožđa sa praćenih parcela vinograda.

Plan same vinarije je da se i dalje razvija, a tome svedoče i prošlogodišnje nagrade redakcije Vino.rs: "Vinarija od koje se očekuje najveći uspon u 2019. godini" i "Vinska ličnost godine", koja je pripala vlasniku Miroslavu Kovačeviću. Pored proizvodnje vrhunskih vina, od grožđa uzgajanog na površini od oko 100 hektara, za cilj imaju i ulaganja u vinski turizam pa je tako u vikend naselju Krstašice u Irigu otvorena Vinska kuća "Kovačević".

 Vinarija Deurić

Vinarija "Deurić" je moderna fruškogorska vinarija koja postoji tek 7 godina, ali je već višestruko nagrađivana. Između ostalog 2016. godine kao najbolja mlada vinarija Srbije, a brojne nagrade pristigle su i sa prestižnih međunarodnih takmičenja.

Uz primenu savremene opreme i prirodnih načina proizvodnje, ovde se godišnje proizvede oko 150.000 flaša vina. Na južnim padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini od 250 metara, u svojim vinogradima uzgajaju crne sorte grožđa probus, merlo i pino noar, kao i bele sorte rajnski rizling, šardone, sovinjon i traminac. 

Ljubiteljima crvenih vina preporučujemo da probaju "Pino Noar" i "Talas crveni 2017", koji je nastao spajanjem sorti pino noar i merlo. U pitanju je izuzetno pitko vino sa mnogo crvenog voća. Posebnu pažnju treba obratiti na "Aksiom 2016". Ovo je izuzetno kompleksno, slojevito i svakako jedinstveno vino, nastalo kupažom sorti probus, merlo, pti verdo i marslena. 

Onima koji preferiraju bela vina, preporučujemo Šardone ili nagrađivani "The", penušavi šardone iz 2015 godine. Vina možete degustirati i u Vinskoj kući "Deurić" koja se nalazi u Maloj Remeti, a u svom sastavu ima vinariju, podrume, degustacione sale, restoran i nekoliko soba za smeštaj gostiju.

Vinarija Kiš

Vinarija "Kiš", jedna od najstarijih u Sremskim Karlovcima ali i u celoj Srbiji, tradiciju bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom neprekidno neguje od 1830. godine. Danas u posedu ima 14 hektara, a najveći deo vinograda nalazi se na potezu Matej, u elitinim karlovačkim vinogradima sa kojih stiže grožđe vrhunskog kvaliteta. Baš tu se nalaze prvi zasadi rajnskog rizlinga i merloa na Fruškoj gori, a pored njih gaje i grašac beli, šardone, portugizer, frankovku i kaberne sovinjon.

Ovo je najnagrađivanija vinarija u Sremskim Karlovcima, na čiju su adresu stigla brojna priznanja sa značajnijih svetskih ocenjivanja. 2017 godine, "Kišov" Portugizer stekao je titulu zvanično najboljeg portugizera na svetu, na takmičenju Portugieser Du Monde koje je održano u Mađarskoj.

Među nagrađenim vinima izdvajaju se Grašac beli iz berbe 2017, koji je ove godine odlikovan zlatnom medaljom na "Balkan International Wine Competetition" u Sofiji. Na istom takmičenju 2014. godine Kišov Roze poneo je titulu najboljeg rozea Balkana.Treba izdvojiti i rajnski rizling "Misterija" 2015 koji je dobio bronzanu medalju na Dekanteru, najprestižnijem svetskom ocenjivanju vina. Ne treba zaboraviti ni najveću tajnu Sremski Karlovaca, napitak koji je zaludeo evropske dvorove, čuveno desertno vino bermet, za koje slobodno možemo reći da je jedan od zaštitnih znakova Vinarije "Kiš".

Erdevik slovi za jedno od najlepših sela u Sremu. Prepoznatljivo je po tri prelepa jezera i stoletnom parku, te plodnoj zemlji i pitomoj klimi koja meštane Erdevika decenijama unazad podstiče na bavljenje poljoprivredom, posebno proizvodnjom grožđa i vina.

 

Vinarija Erdevik

Tu je svoje mesto pronašla i Vinarija "Erdevik", od koje je nekada živela gotovo polovina stanovništva Fruške gore. 2026. godine, ovaj nekada vinski gigant proslaviće 200 godina od kako ju je osnovao grof Livije Odeskalki. U svojoj istoriji vinarija je doživela krah, nakon nekoliko neuspešnih privatizacija, da bi 2012. godine ponovo stala na noge i krenula u proizvodnju mnogo manjeg obima ali istaknutog kvaliteta.

Danas grožđe pristiže iz vinograda koji se nalaze iznad sela Krčedin, na lokalitetu Breskvik. Na ovom tlu, koje je slojevito i prepuno minerala, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Njihova vina nemoguće je a ne zapaziti na policama vinoteka. Šaljiva imena i neobične etikete sigurno će vam privući pažnju. Prvo ćete uočiti lako pamtljiv i kvalitetan roze pod nazivom Tri roze koze a zatim i vrhunski Roze Nostre, koji je nastao spajanjem merloa i 10 procenata kaberne sovinjona.

Ovo vino već dve godine nosi laskavu titulu najboljeg rozea Srbije, a veliko priznanje u vidu srebrne medalje je pristiglo sa međunarodnog nadmetanja Decanter 2018. Na istom takmičenju, godinu dana ranije, vinarija je osvojila bronzu sa vinom "Omnibus Lector Chardonnay 2015". Ova svežavajuća i pitka vina, odličan su izbor za vrele letnje dane, uz laganiju hranu.

Vinarija Fruškogorski vinogradi

Još jedno selo koje je od pamtiveka poznato po dobrom vinu svakako je Banoštor. Povoljni geografski položaj, klima i kvalitet zemljišta podstakli su osnivače Vinarije "Fruškogorski vinogradi" da baš ovde započnu svoju vinsku priču. Vinarija je počela sa proizvodnjom 2010. godine i to belih vina: šardone, italijanski rizling i pino blan. Od tada pa do danas ponuda je znatno obogaćena, pa tako sada imaju veliki izbor crvenih, belih i roze vina. I to u dve različite serije.

Njihova premijum serija nazvana je "Quet" (Kuet), po keltskoj tvrđavi oko koje se u 15. veku razvilo današnje naselje Banoštor. Poseban ponos vinarije je slatko vino "Tri sunca 2012 Quet", za koje možemo reći da je remek delo, proizvedeno od kasne berbe grožđa sorte traminac, koje je na svetlost dana čekalo punih pet godina. Ovo vino je osvojilo prva mesta i prestižne nagrade na mnogobrojnim manifestacijama.

Fruškać je druga serija vina u ponudi ove vinarije. Ona su dokaz da kvalitet sa sobom ne nosi uvek visoke cene, što znači da su pristupačnije za džep prosečnog kupca. U opticaju su Fruškać beli, crveni i roze.

Da se ovi proizvodi stvarno izdvajaju kvalitetom svedoči iz činjenica da se godinama unazad izvoze u Kinu, Rusku Federaciju i SAD, kao i u zemlje regiona.


Od velikog broja izuzetnog kvalitetnih vinarija, koje se nalaze na području Fruške gore, nezahvalno je odabrati samo pet. Iz tog razloga pomenućemo još neke na koje treba obratiti pažnju.

U neposrednoj blizini Iriga nalazi se Vinarija "Mačkov podrum" sa velikim izborom crvenih, belih, roze i desertnih vina. Najnagrađivanije među njima je Portugizer, nastalo od autohtone fruškogorske sorte vinove loze, koje se već godinama zaredom kiti medaljama. Najveći ponos sremskog vinarstva su bermet i ausbruh, autentična vina visokog kvaliteta. Preporučujemo da probate Ausbruch vinarije "Živanović" i Bermet iz Podruma "Bajilo", koji se zaista izdvaja od drugih.Odličan italijanski rizling ili grašac, kako ovdašnji vinari vole da ga zovu, možete da popijete u Vinariji "Vinum", a pravo osveženje pružiće vam aromatična i lepršava Neoplanta vinarije "Šijački". Ova mala porodična vinarija izdvaja se i po potpuno novom vinu koje možete da probate samo kod njih. U pitanju je vino "Seduša", proizvedeno od stare, zaboravljene istoimene sorte grožđa.


Poslednjih godina, u celom svetu, raste popularnost organskih vina. Na području Fruške gore izdvaja se Vinarija "Imperator", koja je pionir među ovdašnjim sertifikovanim vinarijama s organskim i biodinamičkim uzgojem grožđa. Njihovo crveno vino Maximianus 2015 Imperator, nagrađeno je kao najbolje organsko ili prirodno vino Srbije 2017, u izboru redakcije Vino.rs. Treba pomenuti i mladu Vinariju "Bikicki" koja je prošle godine, od iste redakcije, nagrađena u više kategorija: Najbolje poluslatko ili slatko vino, Najbolje organsko ili prirodno vino i Najbolja mala vinarija Srbije.

 


Tekst: S. S.
Foto: Pixabay.com, Unsplash.com, privatna arhiva vinarija "Kovačević", "Kiš", "Vinum", "Erdevik" i "Fruškogorski vinogradi"

Oceni vest:
13
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vladan Stojanović

  pre 1751 dan i 10 sati

  Da li mislite da ste slučajno preskočili vinariju Šapat iz Novog Slankamena???

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Kovacevic?

  pre 1145 dana i 8 sati

  Stvarno Kovacevic vina?!?!?
  Prodane duse....

  Oceni komentar:
  0
  0