NAŠ PREDLOG: Biciklistička tura od Šodroša do Begečke jame (FOTO)

NAŠ PREDLOG: Biciklistička tura od Šodroša do Begečke jame (FOTO)

Jeste novembar i nije baš najtoplije napolju ali zar to stvarno može da nas spreči da se provozamo biciklom van grada i iskoristimo još malo vremena pre odlaska u zimski san?

Ako su vam dosadile biciklističke vožnje kejom i potrebna vam je promena, onda je prava ruta za vas Šodroš – Futog – Begečka jama. Ona je dugačka 19km u jednom pravcu, pa ukoliko ipak niste spremni da prevalite ukupno 38 kilometara, najbolje je da se provozate do Futoga i nazad, što će iznositi nekih 20 kilometara.


Od Šodroša ćete voziti dolmom do kolovoza koji vodi od Kamenjara 1,2,3 i 4 sve do Futoga. Na ovom delu puta potrebno je da budete najobazriviji, posebno ako vozite vikendom, kada je protok automobila najveći. Usput ćete videti dve ergele konja kao i mnogobrojne sportsko-rekreativne centre (sa naglaskom na teniske terene) a vreme možete iskoristiti da svratite na neku od čardi na Kamenjaru ili na dva salaša – "Petlov salaš" i salaš "Drevna".


Nakon tridesetak minuta vožnje, kada sa kolovoza ugledate “Karin komerc”, odnosno mesto na kojem izvlače pesak iz Dunava, znajte da ste nadomak Futoškog keja. Ulazite na stazu za pešake i bicikliste, te se tu i završava vaša briga o automobilima. Sa keja se pruža lep pogled na Dunav, ima puno zelenila i veliki broj klupa za odmor. Ovde ćete sresti šetače, porodice sa decom na rolerima i biciklima (neretko i po neku domaću životinju) te je s toga potrebno da prilagodite brzinu kretanja vašeg dvotočkaša.


Kada prođete crkvu i sportske terene, na samom kraju keja, dolazite do biciklističke staze, završene pre nekoliko godina. Staza je relativno nova, u odličnom stanju i na njoj nema veće gužve. Ona pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro Velo 6, koji se proteže od Antlantika do Crnog mora i predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih biciklističkih ruta.
 

 
Ova trasa vodi vas pored njiva, voćnjaka, drvoreda i, naravno, nadaleko poznatog futoškog kupusa. Za nekih pola sata vožnje stići ćete u Park prirode "Begečka jama".  Prvo će vam pažnju privući jezerce, kanalom povezano sa Dunavom, koje je dom zaštićenim sortama drveća, kapitalnim primercima riba i oko 150 vrsta ptica. Tamo možete da uživate u pogledu na čaplje, labudove koji se slobodno šepure po jezeru a ako budete imali sreće, u zavisnosti od godišnjeg doba, možda ćete sresti i po koju rodu.
 


U produžetku, izlazite na kolovoz i nakon sto-dvesta metara nailazite na tablu "Čarda kod Braše", gde možete da odmorite, ugrejete se čajem ili kuvanim vinom i počastite sebe ribljim ručkom ili roštiljem. Tu se završava vaš put. Nakon zaslužene pauze, za Novi Sad se možete vratiti istim putem. Ako pak preferirate promenu putanje, ukrcajte se na skelu koja prevozi na drugu obalu Dunava i vratite za Novi Sad preko Banoštora i Sremske Kamenice. Entuzijastima koje ova kilometraža nije zadovoljila, uvek preostaje da se od čarde provozaju dalje do Čelareva, od kojeg ih deli dodatnih 12 kilometara.

Oceni vest:
23
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 148 dana i 13 sati

  U medjuvremenu je napravljena biciklisticka staza od iylaska ulice Heroja Pinkija na dolmu , pa sve do ulaska u Futog, sto je jako dobro jer izbegavate ludacku i bezobzirnu voznju bahatih vlasnika kuca u @ dolini lopova@ ...

  Oceni komentar:
  0
  0