NAŠ PREDLOG: Posetite jezera Fruške gore (FOTO)

NAŠ PREDLOG: Posetite jezera Fruške gore (FOTO)

Ostavimo vreli gradski asfalt iza sebe i okrenimo se najvećem biseru Vojvodine. Fruška gora obiluje mirnim vodama pogodnim za plivanje, pecanje, posmatranje ptica ili prosto lenjo uživanje u prijatnom ambijentu.

 

Naša zelena lepotica krije 16 veštačkih jezera, od kojih je 13 izgrađeno za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina. Većina njih je na pristojnoj razdaljini od Novog Sada (30 do 60 kilometara) pa ako krenete ujutru, možete sebi priuštiti obilazak nekoliko lokacija. No, krenimo redom.

Šatrinačko jezero – Međeš

Ako krenete iz Novog Sada, preko Sremskih Karlovaca skoro do Iriga, nakon 20 kilometara ugledaćete manastir Krušedol. Tako ćete znati da ste na dobrom putu jer vas od manastira deli samo pet kilometara do table na kojoj piše Šatrinačko jezero. Ovo jezero, u narodu poznato i kao Međeš, dugo je oko jednog kilometra a duboko pet metara, mada ne nekim mestima doseže i do 12 metara.


Voda je prozirna i pogodna za kupanje, a za prilaz se koristi mala uređena plaža. Jezero je okruženo travnatom površinom na koju bezbedno možete da spustite peškir i sunčate se. Ukoliko biste radije uživali u hladovini, iznad jezera postoji kućica sa terasom, u kojoj se nekada nalazio restoran, pa predstavlja zgodno mesto za zaštitu od sunčevih zraka. Livada oko jezera, iako pod nagibom, pogodna je za sportske igre pa vreme možete da utrošite igrajući frizbi ili badminton.

 

 

S obzirom da u okolini ne postoji ugostiteljski objekat u kojem bi mogli da se okrepite, najbolje je da sa sobom ponesete nešto što ćete moći da popijete ili pojedete. Alternativa je da se provozate dva i po kilometra do sela Šatrinci, u kojem ćete naići na prodavnicu. A kada ste već tu, nastavite istim putem do jezera Dobrodol, nećete se pokajati. Isprva ga nećete ni videti, jer je majstorski sakriveno među polja obradive površine.
 

Dobrodol

Ovo akumulaciono jezero nastalo je sedamdesetih godina i obuhvata površinu od 45 hektara. Jezero je bogato ribom i to krupnim primercima šarana, amura i smuđa te je zato privlačno svim ljubiteljima ribolova. Ali ne samo njima. Plivači će se ovde osećati kao u raju jer je na ovom jezeru voda među najčistijim na Fruškoj gori. S obzirom na to da je poslednjih godina sve popularnije, ako planirate da se ovde zadržite duže, najbolje bi bilo da poranite ujutru i zauzmete svoje mesto. Jezeru možete prići stepenicama sa brane ili sa travnate površine ali imajte na umu da ne postoji uređena plaža niti hladovina. Međutim, ako ste ljubitelj skakanja u vodu, ovde to možete da radite do mile volje.Po povratku sa jezera usput obiđite gorepomenuti manastir Krušedol, Grgeteg i Veliku Remetu, ili manastir Novo Hopovo, ukoliko planirate put preko Iriga.

Pavlovačko jezero - Kudoš

Upravo od Iriga vas deli samo 11 kilometara do Pavlovačkog jezera, koje nazivaju i Kudoš. Ovo jezero rado posećuju kamperi i izletnici jer je veoma pristupačno i obiluje prirodnim rastinjem, koje će vas uspešno zakloniti od prejakog sunca. Jezero je domaćin mnogim vrstama ptica ali i ribe, i to kapitalnim primercima šarana, soma, smuđa, amura i tostolobika, što ga čini pravom oazom za sve sportske ribolovce. Lepota ovog jezera očarala je mnoge, pa nije ni čudo što su i neke poznate ličnosti, na čelu sa Novakom Đokovićem, odlučile da baš ovde podignu vile i vikendice.

 

Borkovačko jezero

Od Pavlovaca, samo vas deset minuta deli do Borkovačkog jezera, jednog od omiljenih jezera strastvenih pecaroša, koji ovde neretko organizuju takmičenja u ribolovu. Ovo mesto nije baš prvi izbor kupača ali ga rado posećuju veslači na daskama, biciklisti i šetači, jer je moguće obići ceo krug oko njega. Ipak, u neposrednoj blizini možete da plivate u javnom bazenu "Borkovac" (mada trenutno nije otvoren zbog epidemije) ili u spa centru moderno opremljenog hotela "Borkovac", do kojeg ćete doći laganom šetnjom kroz čudesnu Borkovačku šumu. Obrasla borovima, sa uređenim stazama, klupama i stolovima za odmor, sigurno će vam dobro doći za pravljenje pauze.


Bešenovačko jezero – Beli kamen

Dvadesetak kilometara dalje, u selu Bešenovo nalazi se jezero Beli kamen, koje vas svojom tirkiznom bojom i belim kamenom može zavarati da ste negde na Mediteranu. Iako ovo formalno nije kupalište, sa sigurnošću možemo reći da je najpopularnija fruškogorska destinacija za brčkanje u prirodi. Ovaj dragulj nastao je udruživanjem prirode i čoveka, odnosno nekada je bio rudarski kop laporca u sklopu beočinske fabrike cementa. Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

 


Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po. Veruje se da je zbog svog mineralnog sastava voda lekovita, ali i blato, pa tako možete videti starije posetioce kako se mažu njime.
Okolina jezera nije uređena, ima puno velikog kamenja i strma je, te ako želite da zauzmete pogodno mesto za sunčanje, najbolje je da odete u prvom delu dana. Prilazi jezeru su na nekim mestima pristupačni pa možete povesti i svoje kućne ljubimce, kako bi se i oni rashladili. U plićaku ćete opaziti jata sitnih riba, ali, ako ste pecaroš, ne očekujte da će ovde "trzati" veći primerci. Okolina jezera nudi i pozicije u hladu grana, ali možete i sami da osigurate mesto sakriveno od sunca tako što ćete poneti suncobran ili šatorsko krilo.

 

 
Jezero Bruje

Iako je najpoznatiji po dobrom vinu, Erdevik je bogat i vodom – krase ga dva jezera i banja. Jezero Bruje okruženo je šarmantnim niskim rastinjem, bagremovima i hrastom, zbog čega privlači kampere, šetače i bicikliste.  Dugačko je oko jednog kilometra, široko 300 metara, a dubina ne prelazi više od sedam metara. Put je asfaltiran, obala je uređena pa su ulazi u jezero veomi pristupačni. Pored toga što je čista, voda iz ovog jezera je i lekovita jer dolazi iz banje Kulina. Ima dobar mineralni sastav, odnosno sadrži dosta sumpora i joda pa je zato povoljna za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Na jezeru su domaćini labudovi i patke a često ga posećuju i čaplje i rode. Što se pecanja tiče, najčešće grizu šarani, smuđevi, amuri ili štuke.

 


Velika je verovatnoća da ćete vikendom ovde zateći mnogo ljudi pa je usled prevelikih gužvi dobra alternativa za osveženje obližnje jezero Moharač.
 

Jezero Moharač

Ušuškano je između vinograda i šuma a dugačko je čak dva i po kilometra. Kupači mogu da se sunčaju na brani a u prozirnu, smaragdno zelenu vodu ulazi se stepenicama sa brane. Jezero pleni lepotom i mirom, pa su to razlozi zbog kojih ćete ovde često zateći pecaroše, mada se žale da ribe poslednjih godina ima sve manje. Ako budete imali sreće, društvo na jezeru će vam praviti i druge životinjske vrste, među kojima su brojne ptice ali i zečevi, fazani ili kornjače.
Sotsko jezero

Ako krenete od Erdevika prema Šidu, do mesta Sot i istoimenog jezera očekuje vas nekih tridesetak kilometara. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine, a njegova dubina ne iznosi više od četiri metra. Ovaj pejzaž, obogaćen livadama, sa brdovitim obalama jezera obraslim vrbama, šumama hrastova i četinara, učiniće vam se nestvarno. Bogata flora i fauna sa nešto manje od hiljadu i po vrsta biljaka i čak 200 vrsta riba, pravi je mali raj za ribolovce. Zato ćete ovde sresti kampere a u neposrednoj okolini nalazi se naselje sa nekoliko vikendica.

 


Jezero ima drveni splav i nekoliko dokova koji su zgodni za sunčanje. Ne zaboravite da se u blizini nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka, koje takođe možete obići. Sa ovim mestom završavamo naše putovanje. Nadamo se da će vas ovaj mali vodič kroz najlepša jezera Fruške gore podstaći da ih i sami istražite i uživate u čarima netaknute prirode. Vaše telo i um biće vam zahvalni.

 


Autor teksta: S.S.

Oceni vest:
34
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana

  pre 1036 dana i 21 sat

  Na Pavlovačkom jezeru gde god da smo hteli da sednemo i doručkujemo gospodin iz dzipa nas je oterao. Tako da ga nemojte promovisati kao pristupačno, nije.

  Oceni komentar:
  4
  39
 • ribolovac

  pre 1036 dana i 12 sati

  Jezero Bruje nije za pecanje jer je sva riba pokradena,a ko i hoće da peca ne može sa cele jedne strane jezera,jer je odjednom postalo privatno vlasništvo,ograđeno do vode da ne možeš ni prići.Zida se,ograđuje se,bez ilakve dozvole...kaubojština neviđena a niko da reaguje.

  Oceni komentar:
  1
  21
 • Lidija

  pre 1036 dana i 1 sat

  Posetite što pre, uskoro ce sve postati privatno vlasnistvo .

  Oceni komentar:
  1
  20
 • Немања

  pre 1035 dana i 20 sati

  Као неко ко редовно одлази на језера Бели Камен, Павловачко и Борковачко не могу а да не приметим количину смећа коју остављају становници Новог Сада, Београда, бахати станари зграда који загађују и очекују од свих других да их сервисирају и "покривају".

  Oceni komentar:
  0
  15
 • Siniša

  pre 1035 dana i 18 sati

  Gluposti, laž, prevara. Tačno je samo da je ta voba mokra.

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Jovan

  pre 1035 dana i 3 sata

  Moj predlog, nemojte dolaziti ni na jedno ot tih jezera!! Dok ne naučite kako da se ponašate. Ako ste navikli, da kao u gradu, bacate smeće i ostavljate ga gde stignete, to nemojte da radite ovde... U gradu i postoje službe koje će ga odneti... Ovde toga nema... S toga ostanite kući i nastavite da gledate vašu omiljenu ružičastu televiziju...

  Oceni komentar:
  3
  16
 • Obuka Najgorih na Svetu

  pre 1034 dana i 22 sata

  Dečje igralište na Limanu 4.
  Grad investirao, osvetlio, ogradu podigao.
  Nedaleko od njega, nekih 15m, nalazi se smetlište, regularno i čisto!

  Pored igrališta, odvija se Obuka o čistoći, od strane Srpskih Majki.
  (Verovatno Pinkača, a la Ružičasta Televizija...)
  Posledice:
  Svuda pobacani papirići od čokoladica, kese od brze hrane sokova...
  Kako izgleda obuka dece o čistoći, od strane Srpskih Majki?

  "Baci ti to sine tu, samo tako, neko će to već pokupiti. Nećemo valjda tamo kod smeća, tamo je kakano."

  Naravno da takvi ne trebaju ni blizu jezera.
  Nažalost, upravo takvi imaju i vozila i novac za gorivo.
  Tako da takve jedino i možete da očekujete.


  By Titov Pionir, iz rogatog komunizma, iz doba kad nismo bacali po ulici.

  Oceni komentar:
  2
  10