NAŠ PREDLOG ZA IZLET: Posetite Keltsko selo u Inđiji  (FOTO)

NAŠ PREDLOG ZA IZLET: Posetite Keltsko selo u Inđiji  (FOTO)

Potpuno nova atrakcija u blizini Novog Sada, uz koju ćete se vratiti u neko davno prošlo vreme, edukovati i zabaviti, otvorena je u julu i već oduševljava posetioce iz cele Srbije, ali i inostranstva.

Zanimljivi sadržaji u vidu radionica, koncerata i filmskih projekcija, ali i samo razgledanje replike naselja u kakvom su Kelti živeli na ovim prostorima, predstavljaju dovoljne razloge da za vikend posetite – Inđiju.


Keltsko selo
, prvi tematski park posvećen Keltima na prostoru Srbije, nalazi se na samom ulazu u Inđiju iz pravca Novog Sada, u neposrednoj blizini otvorenog bazena i zoo vrta. Ovaj projekat u okviru ograđenog prostora sadrži nekoliko keltskih kuća od kamena i drveta, sa trščanim krovovima i detaljima koje prikazuju nekadašnji način života ovog naroda. Neke od njih su iznad zemlje, dok su druge ukopane, kao što je u ovom slučaju pekara.


U sredini kompleksa nalazi se
centralni trg, a na nekoliko punktova tokom celog vikenda održavaju se radionice, kao što su grnčarska, tkačka, kovačka, pekarska... Poligon za male borce je mesto gde se održava sportsko takmičenje za mališane, sa velikim brojem zanimljivih aktivnosti, a odmah pored mogu se oprobati u streličarstvu. Pored toga, održavaju se i dečije predstave, koncerti i tačka mađioničara.


Na području Inđije postoji preko 70 lokaliteta na kojima su, pre oko 2.300 godina, živeli Kelti. Ostaci njihovih naselja pronađeni su na privatnim parcelama, u baštama i na njivama. Novčići, oruđe, nakit izloženi su u kućici u kojoj smo smestili muzej, kao i njihove verne replike.. Odeća koja je izložena i koju nose zaposleni u Keltskom selu je ručno tkana i bojena prirodnim bojama, po uzoru na tadašnju – opisuje sagovornica portala Moj Novi Sad, jedna od vodiča.


Napravljen je i amfiteatar, namenjen posetiocima koji dođu u okviru ekskurzija, kao i keltsko svetilište u šumi.


Pauzu napravite u
kafiću čija bašta se prostire iznad veštačkog jezera sa patkicama. Tu možete popiti kafu, osvežavajuće piće ili pojesti sladoled, a odmah pored je i igralište za decu. Ljubimice posetilaca su dve koze, Dara i Mara, koje slobodno šetkaju po celom selu.
 


Dolaze nam najviše porodice sa decom, ali i sve ostale kategorije, svi koji vole da saznaju nešto o istoriji na ovim prostorima. Nedavno je održan i koncert grupe Ortodox Celts, igralo se i keltsko kolo, a planiramo još dodatnih sadržaja – dodaje naša sagovornica.

U suvenirnici koja se nalazi odmah kod ulaza u kompleks mogu da se kupe tematski poklončići, a odnedavno su u ponudi i edukativne bojanke za decu.

Raspored radionica i programa svakog vikenda je drugačiji, a njihovu satnicu programa, kao i radno vreme, možete proveriti na njihovom sajtu.


Vezivanje keltskog čvora, pravljenje keltskog hleba, pustovanje vune, pletenje keltskih kikica, jahanje konjića, obilazak muzeja sa vodičem, prikaz gradnje keltske kuće, druženje sa Asteriksom i Obeliksom
i još mnogo toga samo su neke od zanimacija koje možete doživeti na prostoru ovog turističkog objekta, te predlažemo da jednu subotu ili nedelju svakako isplanirate za posetu ovom sremskom gradu i doživite pravu keltsku magiju.

Oceni vest:
32
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 27 dana i 4 sata

  a jel, sada je nadomak grada a u gradu ste trscare unistili

  Oceni komentar:
  7
  26
 • Autohtonista

  pre 27 dana i 1 sat

  K. E. L. T. I.? Đole, nešto čudno piše SRBI.

  Oceni komentar:
  7
  15