NAŠA ANKETA: Evo kako su Novosađani prihvatili naplatu plastičnih kesa

NAŠA ANKETA: Evo kako su Novosađani prihvatili naplatu plastičnih kesa

Piše: Ljiljana Natošević Milovanović


Kompanija "Delez Srbija" pre mesec dana počela je da naplaćuje plastične vrećice, po ceni od dva dinara, u jednom od svojih prodajnih formata – prodavnicama "Shop&Go".

Na ovaj način želili su da smanje upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu životnu sredinu, a kako su naveli, i da svoj komšiluk učinimo čistijim i lepšim.

Međutim, nisu baš svi u komšiluku, barem ne u Novom Sadu, naplatu kesa prihvatili lepo i s oduševljenjem, jer većina starijih sugrađana uglavnom penzionera, kada stignu na kasu i čuju da moraju da plate vrećicu– negoduju. Neki vređaju ni krive ni dužne trgovce, pojedini gunđaju sebi u bradu, a neki su se dosetili pa uzimaju kese sa voća i povrća, jer se one još uvek ne naplaćuju.



Kako saznajemo od zaposlenih u ovom lancu trgovina, od kada su kese počele da se naplaćuju, bilo je više negodovanja nego sada, mada i dalje postoje komšije koje se svaki dan "brecaju" i viču na njih zbog naplate vrećice od dva dinara.

- Imali smo jedan slučaj gde nam je jedan komšija, stariji gospodin, rekao da smo lopovi, da ima dva dinara ali da ne da za kesu, toliko je vikao da smo mu je na kraju poklonili – priča jedna trgovkinja.

Neke komšije, kažu nam, poslužuju se lukavstvom pa uzimaju kese koje su predviđene za voće i povrće, a pojedinci neće kesu, već ako imaju jedan do dva proizvoda – nose ih u rukama. Doduše, ima i onih koji su kupili platnenu kesu pa je ponesu u prodavnicu, a sve više je i žena koje nose ceger.


S druge strane, pojedini Novosađani smatraju da je sramota što naplaćuju kese u objektima "Shop&Go", jer se takve iste najlon vrećice ne naplaćuju u "Univerexportu", "Idei" i manjim prodavnicama, pekarama, mesarama.

- Na ovan najčin se neće sačuvati životna sredina, jer kontejneri su nekad pretrpani pa je smeća na sve strane. ovo je po mom mišljenju čista pljačka građana, više ne znaju na koji način da nam uzimaju novce. Kažu šta je dva dinara, ali kada to saberete sa brojem kupaca koji prođe kroz njihove objekte, onda je reč o velikoj sumi – rekla nam je Ivanka T. sa Limana.


I Miroslav koji je, kako kaže, stalno kupovao u ovim prodavnicama, kaže da iz revolta više ne ide kod njih, već u susedni “Univer” – jer tamo ne naplaćuju kese.

- Obično kada se vraćam sa posla svratim u prodavnicu da kupim hleb, mleko ili jogurt i još neke sitnice. Naravno da neću vuući platnenu kesu, koju iskreno rečeno ukev i zaboravim kad krenem u radnju. Smatram da nije u redu da nam naplaćuju kese, jer niti smo mu ušli u EU niti imamo njihov standard – ogorčen je Miroslav.


Nataša
nam je rekla da su njoj baš dobro dolazile plastične kese, jer ima psa, pa ih je koristila kada ga vodi u šetnju, ali su joj bile odlične i za smeće. Ona smatra da su naplatu vrećica uveli zbog pojedinih sugrađana koji su uzimali i prazne kese iz samo njima poznatih razloga.

Opet, ima i onih naših sugrađana koji smatraju da je ovo odličan poduhvat, ali opet im nije jasna jedna stvar.

- Nije mi jasno zašto ne ukinu plastične kese nego ih prodaju? Kada već prodaju, zasto to nisu papirne. Sa ovim ništa neće rešiti, nekima nije problem da daju dva dinara po kesi, a vremenom će valjda steći naviku da nose korpe, cegere ili platnene vreće u prodavnicu i na pijacu – kaže Milica, pripadnica mlađe generacije.


Podaci govore da se godišnje u našoj zemlji potroše dve milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60.

Podsetimo, pitanje naplaćivanja plastičnih kesa se nameće otkada je Evropska komisija u februaru usvojila strategiju o plastici i donela mere koje ograničavaju maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Inače ovi zahtevi će do 2025. biti još stroži, jer će tada ovaj predviđeni broj biti preopolovljen.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Petar

    pre 2149 dana i 11 sati

    Naplaćivanje kesa ništa ne rešava,prodavci će to strpati sebi u džep.Kod nas je najjednostavnije rešenje nekog oglobiti i to obično budu građani.Umesto da stimulišu prodaju papirnih kesa kroz neki vid umanjenja poreza ili naplate istog po većoj tarifi od prodavaca koji iste imaju uradnjama.

    Oceni komentar:
    1
    7
  • Novosađanka

    pre 2144 dana i 15 sati

    Mislim da bi bilo efektnije, za početak, naći rešenje za problem efikasne eliminacije plastike i plastičnih kesa, tako da ne ugrožavaju životnu sredinu. Plastike će uvek biti, ajd probajte da bacite ostatke lubenice u papirnoj kesi. Daleko veći problem je eliminacija otpada i to bilo kakvog toksičnog otpada. To je već, po meni, projekat za Nobelovu nagradu i na tome treba raditi. Ovako nešto neće ništa rešiti.

    Oceni komentar:
    0
    2