NAŠA ANKETA: Koje gradske kvartove Novosađani najviše vole i zašto

NAŠA ANKETA: Koje gradske kvartove Novosađani najviše vole i zašto

Kada smo pitali naše čitaoce koji novosadski kvartovi su najbolji za život i zbog čega, pomenuto je više delova grada, od kojih neki posebno prednjače po broju glasova. U anketi su, pored pozitivnih, pomenute i negativne strane.

Iz odgovora možemo zaključiti da se ljudima najviše dopadaju oni kvartovi koji su ozelenjeni, nisu prenatrpani novogradnjom, imaju široke ulice i odišu mirom, ali im je takođe bitna i povezanost s ostalim delovima grada.

STARA DETELINARA GAJI KOMŠIJSKE ODNOSE

Ovaj deo grada se rangirao izuzetno visoko, a najčešći razlozi su upravo topli ljudski odnosi, kojih, prema rečima naših anketiranih, ovde ne manjka.

Nije kao u drugim delovima grada, gde se komšije i ne poznaju. Mi se svi družimo zajedno i svima nam je lepo – tvrdi M.R, koja je usput pomenula i neformalnu grupu “Za lepšu i bolju Detelinaru”. Poznatu po organizovanju čestih humanitarnih i radnih akcija u ovom kraju.


Pored toga, smatraju da kvart ima uglavnom sve što je potrebno za svakodnevno funkcionisanje, te da je lepo za decu, jer se slobodno druže i igraju, a blizu su škole i vrtići.

NOVO NASELJE

Opšte je poznato da mnogo žitelja Novog Sada za život bira upravo ovaj kvart, jer za njega važi da ima sve: megamarkete, banke, pijacu, dom zdravlja, crkvu, igrališta, osnovnu školu, dosta državnih vrtića i, ono što većina ističe, mnogo zelenila. Takođe, dopada im se i što je lepo planski uređeno.

Novo naselje privlači kako porodice sa decom, tako i starije ljude, a sugrađani su zadovoljni i brojem autobuskih linija. No, kako kažu, odavde bezmalo da i ne moraju da idu.

SALAJKA – CENTAR SVETA

Baš ovako je svoj kvart nazvao čitalac Đ.V, a izgleda da nije jedini koji je oduševljen ovim starim krajem Novog Sad, koji još uvek u sebi čuva duh prošlosti.

Na Salajci i dalje ima mirnih delova, uprkos gradnji. Kuća je kuća, dobili smo napokon lepo igralište kraj Biga, imamo i rampu za skejt, a biće uskoro još toga... Salajka je majka – uveren je P.M.

Salajčani su izuzetno ponosni što žive baš ovde, u kraju opevanom u mnogim pesmama, a posebno se hvale ukoliko im je tu i dedovina.


Jedna od anketiranih toliko je inspirisana Salajkom, da je odgovor na naše pitanje skovala u stihu.

– Na obronku Bačke, njene južne tačke nalazi se.. Ne, nije to bajka, to je moja divna i topla Salajka! Krase je kuće lepe i bele, ulice čiste, ravne k,o piste, lepša je i od Klise. Toliko je lepa da nam zavide i komsije stare sa susedne Podbare. I da ne dužim dalje, računica je prosta, vidiš Salajku i srce ti u njoj osta – ispevala je J.Đ.T.

LIMAN – DRŽAVA

Parola koja se decenijama koristi među Limancima savršeno opisuje njihov odnos prema svom kvartu, koji se nalazi visoko na našoj listi.

Na Liman su svi dobrodošli, samim tim i privilegovani što u Novom Sadu postoji takav kvart. Dobrodošli na najlepše plaže Novog Sada, Univerzitet, Limanski park, Đačko igralište, "Index", "Kabel", marine na Dunavu, u najlepša dvorišta (beton i zelenilo) u gradu, kulturno - obrazovne institucije, gde imamo sportske sadržaje i blizinu ostalih delova grada sa obe strane Dunava – opisuje M.K.

Budući da Limana ima četiri, neki su naveli prednosti i mane svog dela.

Liman 1 je ubedljivo najbolji. Nema buke, nema saobraćaja, sve je blizu - centar, kej, Štrand, pošta, pijaca, restorani, diskonti, teretane… Ne treba prevoz; parkinga ima svuda i ne plaća se; kvartovi su zeleni, puni dečijih sadržaja – opisuje J.K.


Liman 2 je odličan jer su u blizini vrtići, škole, igrališta i ograđeni kvartovi za decu. Tu je i gradska plaža, dom zdravlja, Spens sa sportovima, tržni centar, super marketi, Limanski park, kej, fakulteti. Ako živite na Limanu 2 ne morate da ga napuštate, jer ima sve. Ljudi su posebnog kova, najbolji pank rok bendovi su odavde potekli. Mane su nedostatak parking mesta, čistoća vazduha i mešanje politike u svakodnevni život građana – naglašava N.P.

Liman 3: vrtići, škola, park, pijaca, dom zdravlja, pošta, banke, Štrand, supermarketi, male zanatske radnje, škole jezika, Merkator, Promenada. Sve u krugu od 10-15 minuta peške, plus šest autobuskih linija koje ga povezuju sa celim gradomB.T.

Ni Liman 4 nije izostavljen, pa A.I.DŽ. kaže da je tu sve na dohvat ruke i još uvek obiluje mirom i zelenilom.

ROTKVARIJA

Sugrađani koji su pohvalili život u MZ "Sava Kovačević" (deo između Bulevara Kralja Petra I i Bulevara Jaše Tomića, kao i između Bulevara oslobođenja i Kisačke) vele da je ovo miran deo, sa puno zelenila, nekoliko dečijih igrališta i košarkaških terena, osnovnom školom i tri vrtića.

Preko puta je Doma zdravlja, tu je i SUP, autobuska stanica i početne stanice GSP-a. Imamo pristup 90% autobuskih linija, a kvart je na 15-20 minuta peške od samog centra – napominje čitalac N.B.

Pored ovog kraja, više puta je pomenut i obližnji Banatić, za koji su žitelji izuzetno vezani.

TELEP SA OBRISIMA SELA

Kraj grada koji još uvek, u pojedinim delovima, ima očuvan duh sela, mnogima paše. Baš zato je puno glasova otišlo upravo njemu.

Južni Telep, blizina Dunavca. Mana što je Galens umislio da je to buduće Dedinje i sad se ruše individualne kuće i nestaju bašte – naglašava O.R.

Ipak, neki su dodali i to da se Telep sve više izgrađuje i da kuće polako iščezavaju pre zgradama, te samim tim menja i prvobitni izgled.


OSTALI DELOVI GRADA

Vrlo visoko mesto odnela je i Podbara, koju stanovnici zbog blizine centra, Dunava i ostalih bitnih delova grada, ali im je žao što sve više gubi svoj identitet.

Avijacija,  živiš u gradu, a kao da si na selu. Mir i tišina. Deca se igraju na travi, sve je zeleno još uvek – ističe T.P.

Još jedan miran kraj za koji su sugrađani imali reči hvale su Adice.

Vidovdansko naselje - Klisa, sve blizu: Rodić, Lidl, Tempo, Big, autoput, kanal za šetnju, bazeni u hali i u hotelu "Sole mio", Najlon na koji dolaze svi iz ostalih delova grada, a i drugih gradova svaki vikend. Tišina, mir, živiš kao na selu, a u gradu si za 10 minuta – tvrdi Z.I.

Petrovaradin je takođe naveden kao odličan, zbog blizine centra grada, a izdvojenosti od vreve.

Odrasla sam na Sajmištu i to je za mene zauvek najlepši kvart. Sve je na dohvat ruke, uključujući najbolju osnovnu školu u gradu – smatra I.H, dok B.M. dodaje da je od ovog kvarta sve na 25 minuta peške i kao da je drugi centar grada, jer ima park, igralište, markete, svi autobusi su tu, a bulevar na pet minuta.


Satelit, sve je blizu, imamo mega markete u radijusu od 300 metara, čak imamo i poštu koja nedeljom radi do 22 časa, što nigde nema, ujutru me bude ptičice – zadovoljna je O.V.

DUHOVITI KOMENTARI

I ovu anketu, kao i sve do sad, prožimaju odgovori koji će neke nasmejati, pa smo izdvojili nekoliko:

– Liman 4. Imamo toliko zastava po kvadratu, da se ne možemo zeznuti da živimo u nekoj normalnoj državi – kaže čitateljka M.P.

B.S. je naveo da su najbolji Limani 3 i 4, jer imaju domaću lisicu i ostale ljubimce.

Šangaj! Apsolutna sloboda! Bacaš smeće gde hoćeš, uzmeš psa - nećeš ga više, nema problema - na ulicu! Pečeš roštilj na ulici sa familijom uz "Čaorije šukarije", svi slušaju, gledaju, divota od života! A vazduh predivno miriši, mestimično na naftu, mestimično na 900 svinja na dva metra od kuće – uverava nas J.R.

Kvartovi koje nismo pomenuli u tekstu nisu se našli ni u odgovorima Novosađana, ili su bili zastupljeni u znatno manjoj meri. Tako da se može zaključiti da većini njih najviše prijaju mir, sloboda, prirodno okruženje bez mnogo novogradnje, dostupnost svega što je potrebno i manjak gužve. Koliko će i da li novosadski kvartovi uspeti da zadrže deo toga, ostaje da se vidi.

Oceni vest:
17
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ZA ČIŠĆENJE

  pre 23 dana i 16 sati

  Sve ih volim, sve ih dobro znam, ne pitam!
  Samo kad bi moglo još jedno generalno čišćenje kvartova od "investitora"...

  Oceni komentar:
  0
  49
 • lepo

  pre 23 dana i 5 sati

  odlične su vam te ankete i tekstovi GDE? ŠTA?

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Elizabeta

  pre 23 dana i 3 sata

  E, moji Novosadjani, zaboravili ste najlepsi deo grada Centar-Stari Grad Koji se prostire od Izvrnog Veca prema samom Keju.. Bice da se puno Novosadjana iselilo iz Zemlje.

  Oceni komentar:
  8
  35
 • mi

  pre 23 dana i 48 minuta

  stice se utisak da je sve zeleno gde god se okrenes..

  Oceni komentar:
  3
  13
 • mm

  pre 22 dana i 21 sat

  SALAKA RECE NEKO I OSTA ZIV....osim sirotinje i kuca u rasuli ,,smrada.pasa lutalica.narkomana i pijandura eto to je Salajka kraj Sveta

  Oceni komentar:
  14
  11
 • Premudri

  pre 22 dana i 20 sati

  E,jbg...znači ja živim u najnepoželjnijem delu...Radnička...Stari grad...ne znam samo zašto svi hoće ovde da žive a kvadrat najskuplji...

  Oceni komentar:
  12
  16
 • Ivana

  pre 22 dana i 14 sati

  Juzni Telep soselila se sa Nove Detelinare,pun pogodak,Dunavac to malo prirode cini kao da sam kilo.etrima daleko od grada

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Banka

  pre 22 dana i 45 minuta

  Svi računaju Vid. naselje i Klisa , to je preko mosta !! Preko mosta je i Slana Bara , breg , gornje Livade , mali Bg i veliki rit . Dodate još celera i posolite po ukusu i dobijate bućkuriš od zatvora do kanala . Sreća živa , niko se ne poznaje.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Stankovic Petar

  pre 20 dana i 23 sata

  Na podb je ulozeno 728miloina eu u kupov stanova 28 zgrada,I ni jedan znak usporenog saobracaja,uporedite dorcol I podb.trotoara nigde.parkinha.nigde,posl smo.dobili decije igraliste.i da ,recite mi da.la Sam lud ja,vs
  zr so BP tablice,dolazi da se glasa lobira radi za sns .pa gde ihbsve gurnuste ovde.ne.mogunda.im.objasnim da deeo.ispred zgrd nije njihova nego javna povrsina....

  Oceni komentar:
  1
  0