NAŠA ANKETA: Šta Novosađani kuvaju po vrućini (FOTO)

NAŠA ANKETA: Šta Novosađani kuvaju po vrućini (FOTO)

Kad "upeče" zvezda, a asfalt se topi, uglavnom nam teže pada svaki fizički napor, pa i kuvanje. Nekako se oduvek smatra da većini ljudi tada prija i "lakša" hrana.

Kakva je letnja trpeza kod Novosađana, da li je menjaju u odnosu na ostala godišnja doba ili ostaju dosledni svojim omiljenim jelima i po najvećoj vrućini, pitali smo članove Fejsbuk grupe "Ja volim da kuvam". Od njih smo dobili i odlične ideje za neka manje poznata jela idealna za vrele dane.

Nada najčešće pravi obrok salate sa piletinom ili laganu pastu, a njene dobitne kombinacije su rikota ili mocarela i paradajz, kao i španać i sir.

– Ponekad "padne" i grčka musaka. Pre neki dan je bio pileći file sa paradajzom, kaprima, maslinkama i taljatelama... Nije teško za kuvanje, jer sve bude gotovo za pola sata, a i lagana je klopa – kaže Nada i dodaje jednu odličnu ideju:

– Danas imam mnogo obaveza, a svi volimo jaja, pa nam je sendvič sa kajganom, rukolom i paradajzom odličan ručak.


Tijana J. takođe koristi testeninu na različite načine, ili poruči dnevni meni iz restorana.


Kad su u pitanju tikvice, naše sugrađanke su veoma maštovite. Nataša ih, kako kaže, sprema na milion načina, uz neko na brzinu pečeno meso, Helena M. ih pohuje u rerni, Dijana N. preferira punjene tikvice i paprike, specijalitet Sanje M. je pasta sa belim mesom, tikvicama, sirom i pavlakom, dok Branka B. kaže da je u njenom domaćinstvu trenutni hit slatka pita od tikvica, koju pravi od kora za pitu, četiri rendane tikvice, malo griza i šecera.


riba se, neizostavno, našla na meniju, ali bi mogla biti i zastupljenija.

–  Moj izbor je skuša sa rižotom ili neka druga riba, brzo se sprema, a prija na vrućini – ističe Mirka M, dok se Jelena K. odlučila za pečenog smuđa i manjove, uz krompir salatu. Sugrađanin Atila R. često sam napeca i napeče ribe, što je celoj porodici, kako kaže, najslađe.

 


– Poenta je da sve bude brzinski, a deo klope pripremam na terasi, u pica pekaču. Kod nas su česti piletina i šampinjoni, salata sa grilovanim belim mesom, grilovano i karamelizovano povrće, sarmice u vinovoj lozi sa mirođija sosom, hladna salata od piletine, povrća i testenine sa pavlakom i sirom, bećarac bez mesa. K'o ludi trošimo krastavce sa sunca, koji se prave sa starim hlebom i mirođijom i koji osvežavaju – ludilo – nabraja Atila svoje letnje specijalitete.


Jedno lagano jelo koje često pravi leti, predlaže nam Katarina:

–  Na tiganju izdvojim ulje iz tunjevine i malo izdinstam paradajz kojem dodam origano i bosiljak, pa oni baš lepo puste miris. Pored toga skuvam testo i dodam tunjevinu, paradajz i začine. Mogu da se dodaju i šampinjoni. Kad sam bila na dijeti, umesto testenine narendam kupus ili tikvicu i – milina.

Ona ima ozidan rostilj i, kako kaže, za čas ispeče meso, povrće, ponekad i voće ili ribu i uvek pripremi veću meru, da sutradan ništa ne mora da sprema.

Biljana K takođe ima šporet u dvorištu i kuva svaki dan, a Mina G. ima istu sreću da hranu može da priprema na otvorenom prostoru:

–  Pravim sve što se može napolju, u dvorištu, a najčešće kotlić, pasulj, juneći gulaš, povrtne čorbe, roštilj. Znači, rerna i ponešto na ringli – objašnjava Mina.


Neke od sugrađanki imaju svoje cake oko pripreme obroka po vrućini.

– Ja sam kuvala kad nije bilo ovako vruće i sad imam u zamrzivaču punjenu papriku, pasulj, ćufte u paradajz sosu, pa vadim i grejem ko šta voli i želi. Za dezert – sladoled – otkriva Nada M.R.

I Marina S. nam opisuje kako se snalazi.

–  Pa, smanjim malo "doživljaj". Ručak baziram na obaveznim čorbicama i salatama plus neko povrće ili meso. Sataraš za muža, plus deci jaja na oko uz supicu i bude super. Punjene paprike pravim za dva dana, domaću supu takođe, s tim da prvog pravim pilav s mesom iz nje, a kasnije dodajem već nešto. Kupim nekad ćevape, pljeskavice, šnicle od belog, uz to pomfrit – kaže ona.

Pite su takođe redovne na kulinarskom repertoaru Novosađana.

Dobru ideju predlaže sugrađanka Ivana K.

– Ja sam jutros napravila smesu i podelila je na dva dela. Od jednog sam napravila gibanicu, a od drugog mafine. Mafini su super kad klinci ogladne od kupanja, a gibanica, paradajz čorba i salata od krastavaca i paradajza odličan ručak – opisuje Ivana.


Svakako je fascinantno da neke porodice ni leti ne odustaju od klasičnih jela, pa se tako nađe i neko ko krčka podvarak, paprikaš, pasulj i ostala "zimska" jela.

–   Svaki dan kuvam. Klimu upalim i kuvam svašta, mada gledam ovih dana nesto brzo – opisuje Dijana N, a njena sugrađanka Dragana B. Takođe pravi "sve redovno":

Ivana Đ. kaže da joj po ceo dan radi klima, dok se lončina pasulja kuva na šporetu, dok se za isto jelo odlučila i Borka, koja svakodnevno kuva iako nema klimu. Mila čak i tokom leta skuva sarmu, pa je bude za tri dana.

- Kuvam sve kao i zimi, s tim što leti ima više izbora za jela sa svežim povrćem, poput đuveča. Sve što mogu skuvam uveče i kad dođem sa posla, ručak me čeka. Kao da je neko drugi skuvao! Milina. Dok se jelo greje, muž i ja popijemo kaficu. I meso spremim uveče, uglavnom dinstano, pa dodam pire kad dođem. Pravim jednom nedeljno testo sa kupusom, sirom, karbonare, jaja i paprike. Supu - čorbu kuvam nedeljom, pa imam do srede i tako uvek. I leti i zimi. Klimu nemam, u kući sam i nije nam toliko vruće. Imamo ventilator i aspirator – kaže Dijana T.


Sa druge strane, postoje i oni kojima kuvanje ne pada na pamet sve dok ne zahladi. Vesna M. Je jedna od njih.

– Po vrućinama ne kuvam. Ćerka ruča u vrtiću, posle dobije sladoled. Muž jede negde u gradu, hvala bogu pa je Novi Sad pun restorana sa kuvanim jelima. A večeramo napolju, šta ko poželi to kupimo. Ili nešto na brzaka: slanine i paradajza, jaja i paprike i slično. Vikendom ručamo po restoranima ili naručimo nešto takođe iz tih restorana sa kuvanom hranom – objašnjava Vesna.

Iste sreće je i Sanja G, koja ne kuva ništa, jer su joj deca kod babe i dede na raspustu, a suprug  i ona ili jedu napolju ili naruče nešto. 

Miljana je takođe jedna od onih koje slabo kuvaju, kaže da se snalaze i bez toga i jedu salate, a od poslastica lubenice, dinje i sladoled.

 
Za kraj, evo i predloga jedne Milice, koja je kupila aparat za pravljenje kejk pops kolača i samo ga jednom koristila u tu svrhu. Ovih dana je malo eksperimentisala i u njemu napravila falafel od kuvanih leblebija, koji je poslužila uz tortilje, tzatziki salatu i kupus-šargarepa salatu.


Kao što vidimo, veliki broj Novosađana se odlučuje za neka laganija, brzinska jela, koja mogu da zgotove negde između posla, bazena i ostalih letnjih aktivnosti. Ipak, najveće gurmane ni vrućina ne sprečava da se "razbacaju" po kuhinji i prirede svojim ukućanima ono na šta su navikli. Ono što je sigurno je da treba koristiti letnje plodove, od kojih zaista može da se napravi toliko osvežavajućih jela, koja i te kako prijaju kad je u našem gradu najveća žega.

 Autor: Svetlana Bogićević

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • MatrixS

    pre 1711 dan i 20 sati

    Cuj ovu, po vrucini ne kuva jedu po restoranima. Veoma mastovito, nema sta. Uvek se nesto moze spremiti, maltene svi klime imaju, a i ne zivimo od vajkada sa klima uredjajima. Moja majka ode u letnju kuhinju pa skuva propisan rucak svaki dan gde ima 100 stepeni. Iako ima klimu u kuci. Imam i ja klimu u stanu al zatvorim vrata od kuhinje i spremim rucak. To sve postalo razmazeno. Ostalima svaka cast, ima lepih predloga, a super je kad na dvoristu imate rostilj. Ono za terasu sam probala samo sam iznela elektricni gril i na njega meso i povrce, milina, preporucujem ako ste u stanu.

    Oceni komentar:
    4
    10