NAŠA TEMA: Ovo su najčešća i "najmaštovitija" imena koja nose Novosađani

NAŠA TEMA: Ovo su najčešća i "najmaštovitija" imena koja nose Novosađani

Dobijemo ga po rođenju a određuje nas do kraja života. O njemu odlučuju naši bližnji, koji ih biraju prema lepoti, zvučnosti i tradiciji a vrlo često i prema aktuelnoj modi.

Ime koje nosimo možemo naslediti od pretka kojeg u porodici pamte po dobru, ali i dobiti po poznatim ličnostima i inspirativnim osobama iz okruženja. Poslednjih godina u svetu se beleži trend rasta neobičnih imena, pa tako u gradu i po dečijim igralištima možete čuti roditelje kako izgovaraju čitav niz unikatnih imena, koja pre niste imali priliku da čujete.

 


Da bismo saznali da li u Novom Sadu dominara kreativnost ili tradicija, zaputili smo se u Odeljenje matičara i potražili odgovore.

– Novosađani još uvek odolevaju trendovima sa Zapada, tako da najčešće deci daju imena u skladu sa našom sredinom koja je tradicionalna. Najčešća imena za devojčice u ovom periodu su: Sofija, Dunja, Nađa, Anđelija, Elena, Petra, Anđela, Maša, Sara, Mila, Lenka, Lena, Ana, Neda, Una, Milica, Nevena, Lucija, Jelena, Anastasija, Jovana, Jana, Hana, Nika, Tijana i Nikolina. Kada su u pitanju dečaci, najviše se ponavljaju: Dušan, Strahinja, Mihajlo, Lazar, Jovan, Danilo, Bogdan, Aljoša, Nikola, Andrej, Aleksa, Uroš, Vukašin, Relja, Dimitrije, Kosta, Matija, Igor, Damjan, Stefan, Vasilije, Đurađ, Lav, Rastko, Viktor, Marko, Filip, Miloš, Robert, Ognjen, Zoltan, Vujadin, Boris, Ervin i Petar – navodi Dušanka Trajković, zamenica matičara.

Najpopularnija imena su se menjala iz decenije u deceniju. Možda će vas iznenaditi činjenica da je među devojčicama do 1940. godine najzastupljenije ime bilo Radmila a da je u periodu posle drugog svetskog rata najučestalije muško ime bilo Slobodan.

 


– Naravno, ima i onih maštovitijih koji deci određuju neka interesantna, odnosno retka imena. Po našem mišljenju, u prethodnih 10 godina najneobičnija imena za devojčice su: Zeta, Manasija, Metohija, Kruna, Stena, Korana, Varvara, Kjara, Jefimija, Uma, Tesa, Isla, Lira, Viola, Arija, Rija, Aleksija, Zara, Adiva, Ajlin, Nora, Anesa, Ajna, Dora, Orijana, Nea, Drina, Kala, Lola, Nastja, Kiša Srna. Što se tiče dečaka, tu su: Masimo, Janus, Dionis, Zalan, Kevin, Nimrod, Foska, Dukes, Murat, Sergije, Dren, Matvej, Noa, Oleg, Komnen, Vožd, Despot, Din, Osmar, Edin, Enis, Adil, Gregor, Alek, Marcel, Mark, Arko, Kozma, Vučen, Zador. U periodu od 2016. godine primećen je trend određivanja ruskih imena, a treba naglasiti i da je Vojvodina mnogo nacionalna sredina, pa iz tog razloga ima veoma neobičnih imena
– dodaje naša sagovornica.

 


Kako kažu u Odeljenju matičara, kod nas nisu česte pojave davanja imena po poznatim ličnostima, ali takvih slučajeva svakako da ima. Dobar primer je ime Jamezdin, dobijeno po čuvenom glumcu Džejmsu Dinu, ali i nedavno rođeni Erdogan. Sve su aktuelnija i biblijska imena poput Noa ali deca dobijaju imena i prema životinjama (česta su Lav i Vuk), biljkama (različito cveće, drveće i voće), rekama i planinama (Tara, Drina, Una, Zeta), te svecima i božanstvima.

Baš prema jednoj boginji ime je dobila ćerka Ivane i Stefana Popovića. Ivana objašnjava kako su doneli ovu odluku.

– Prvobitna ideja bila je da se naša ćerka zove Dunja. Ipak, za vreme trudnoće, na kraju jedne meditacije, setila sam se imena Uma. Suprug i ja volimo Indiju, Uma Parvati je boginja u hinduističkoj tradiciji, a jedno od značenja imena Uma je i boginja planina. S obzirom da je napravljena na Alpima, nismo se mnogo dvoumili. Lepo joj pristaje ime, nosi ga kao prava boginja i često ispravlja ljude: “Nisam Una nego Uma.“
A nesvakidašnjih imena bilo je i ranije. Porodici Mandić iz Novog Sada ona su zaštitni znak. Čast da udeli ime prvom detetu imala je tetka, koja je devojčicu nazvala Lada. Danas Lada ima 38 godina i sa ponosom nosi svoje ime.

– Kao ponosna vlasnica jednog neobičnog imena, razmišljam da li je to blagoslov ili kazna. U detinjstvu je nekada bilo preveliko breme, zbog svakodnevnog objašnjavanja imena, kako vršnjacima, tako i odraslima. Često su me zadirkivali, posebno prilikom promene sredine, vrtića i škole i to najčešće zbog poistovećivanja sa poznatim automobilom. S druge strane, bilo je lepo ne biti jedna od barem tri Jelene, imena koje je dominiralo tih osamdesetih – priseća se Lada.

PROČITAJTE I OVO: "Novosađanin koji je ime dobio po fudbalskoj utakmici"

 


Njen mlađi brat, dobio je ime Neško po dedi koji je živeo u Crnoj Gori.

– Kao dete, morao sam da naučim da reagujem (ili ne reagujem) na šale i zadirkivanja na račun toga. Kasnije sam uvideo da neobično ime može da bude dobra tema za razgovor prilikom upoznavanja a i specifično je to što ga ljudi često odmah zapamte, baš zato što ga prvi put čuju. Sada mogu reći da kada se naviknete na neobičnost sopstvenog imena, ne biste ga menjali za neko drugo "normalnije”. Na internetu sam dva puta naišao na imenjake ali nisam imao priliku da upoznam nijednog. Verujem da bi to bilo interesantno. Ako ima neki Neško u Novom Sadu – srdačan pozdrav! – kroz smeh naglašava naš sagovornik.

 


Ipak, neretko su odrasli nezadovoljni imenom koje su dobili na rođenju. Nekima smeta što je previše neobično pa često moraju da odgovaraju na dosadna pitanja, dok drugi smatraju da ih ne opisuje na pravi način. Poslednjih godina, ima dosta slučajeva promena imena i prezimena u Odeljenju matičara  u Novom Sadu. Jovana Belić, šef sektora za lična stanja građana objašnjava koji su razlozi.

– Najčešći su slučajevi u kojima žene, nakon razvoda, menjaju prezime odnosno vraćaju svoje devojačko prezime. Muškarci ga ne menjaju često ali recimo trend u poslednje vreme je da uzimaju devojačko prezime svoje majke. Zahtevi za promenu ličnih imena su svakodnevni i najviše se svode na promene iz praktičnih razloga. Recimo imali smo ženu koja se zvala Cmiljana ali su je svi zvali Smiljana, pa je zato odlučila i da zvanično promeni ime. Isti je slučaj bio i sa promenom iz Liljana u Ljiljana. Imali smo raznih zanimljivih situacija, evo, na primer, jedan momak je promenio ime u Orion, a imali smo i promenu prezimena u Haos. Takođe, jedna devojka je promenila ime i prezime pa se tako sada zove Latica Cvetić, što je veoma interesantno.

 


A da ispravi “nepravdu“ neodgovarajućeg imena odlučila je i jedna Novosađanka, i to sa svojih 15 godina. Za portal Moj Novi Sad ispričala je kako je do toga došlo.

– Zvala sam se Sonja Nikolić i svoje ime nisam volela od kada znam za sebe. Prvo zbog toga što je bilo prekratko, pa nisam mogla da imam nadimak a onda i zato što su me često pitali – je li Sanja? Ne samo što se nisam identifikovala sa svojim imenom, koje sam osećala kao preozbiljno i dosadno, već su i imena koja sam isprva smišljala uvek bila nekako daleka i hladna, nikada baš onakva kakva sam ja želela da budem. Na kraju se sve svelo na samo jedno ime – Alisa. Sasvim slučajno sam se setila kada sam sedela na podu tako da me je sopstveni položaj podsetio na Alisu iz zemlje čuda. Tada sam shvatila da je to pravo ime za mene. Bilo je dovoljno radosno, radoznalo i zabavno a s druge strane ozbiljno i staro koliko sam ja sebe doživljavala. A onda me je mama pitala “A šta ćeš sa prezimenom?“. Odgovorila sam joj da nisam razmišljala o tome, ali ako ona ima ideju kako bih se prezivala mogu da promenim i to. Predložila mi je da promenim prezime u Fantast, po krojačkoj radionici u kojoj su ona, očuh i baka radili i koju sam ja trebala da nasledim (išla sam u školu za dizajnera odeće). U polje za novo ime čitko sam napisala Alisa Fantast i predala dokumente. Ubrzo sam dobila nove papire i od tada se predstavljam imenom koje volim. Kada upoznajem nove ljude često se našale da sam fantastična posto se prezivam Fantast, kao i da sam izgubljena kao Alisa iz knjige. Uživam u tome maksimalno, sada mogu da imam nadimak, lepu priču o autentičnosti svog imena i možda najvažnije –osećam se lepše, bolje, ispunjenije i trudim se da opravdam njegovu magičnost svojim ponašanjem i delima.
U slučaju da ste i vi nezadovoljni svojim imenom a ovi primeri su vas inspirisali da ga promenite, potrebno je da znate proceduru.

– Lice koje ima navršeno više od 15 godina života, po našem zakonu može da podnese zahtev. Zahtev se podnosi u Gradskoj kući a od dokumenata je potrebno priložiti ličnu kartu sa prebivlištem u Novom Sadu i okolini. Nakon predaje zahteva vršimo službene provere, kontaktiramo sud i MUP, proveravamo da li je protiv osobe koja je podnela zahtev u toku neki krivični postupak. Ukoliko je odgovor negativan lice može da promeni lično ime – navodi Jovana Belić.

Nakon odobrenja, imajte na umu da vas očekuje promena svih dokumenata, što iziskuje nešto vremena i novca. Ali ako će vas promena imena usrećiti, vredi da se potrudite.
Tekst:
S. S.
Foto: Pixabay.com, Unsplash.com, Wikipedia.org

Oceni vest:
8
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Limanci

  pre 1795 dana i 12 sati

  Imena luda..

  Oceni komentar:
  0
  5