Naše žene bore se da pomire kapitalizam, tradiciju i moderno društvo

Naše žene bore se da pomire kapitalizam, tradiciju i moderno društvo

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da borba za jednaka prava žena predugo traje i, čestitajući sugrađankama praznik, poželela da od ovog 8. marta više ne moraju da podsećaju društvo da žele ekonomsku i političku ravnopravnost sa muškarcima.

- Želim vam da se ovog 8. marta završi Dan žena, a da počne godina, dekada i stoleće žena kada će one pokazati svoju snagu. I kada će postati ravnopravne i poštovane - navela je Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ona je podsetila na to da je prošlo je 105 godina od požara u tekstilnoj fabrici “Triangl širtvejst” u Njujorku kada je više od 140 žena nastradalo samo zato što tražile svoja prava, veće plate i zabranu dečjeg rada.

Njihovim žrtvama počela je borba sa tadašnjim lošim radnim uslovima za žene, a ta borba i danas traje samo pod velom neravnoravnosti žena u društvu i nejednakih šansi za njih i muškarce, navela je Mihajlović u saopštenju.

- Predugo traje ta borba. Danas, u 21. veku, kada se naše žene bore da pomire kapitalizam, tradiciju i moderno društvo, ovog 8. marta želim Vam da se borba konačno okonča. Želim da žene ne moraju više da se bore za nešto na šta imaju pravo, za nediskriminaciju i jednaka prava s muškarcima - zaključila je ona.

Zaštitnik građana Saša Janković čestitao je ženama u Srbiji 8. mart, ističući da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu na uštrb muškaraca - bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković.

- Nažalost, iako je svest o ravnopravnosti žena sve izraženija, one u stvarnosti još uvek trpe čak i najbrutalniji oblik neravnopravnosti - rodno zasnovano nasilje, upozorio je on.

Povodom Dana žena, 420 žena zaposlenih u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, među kojima je 30 čije je radno mesto u rudarskoj jami, od Sindikata je dobilo ruže i poklon čestitke čija je vrednost u proseku do 3. 000 dinara, rekao je predsednik Sindikata radnika JP PEU Nebojša Milenković.

Žene koje rade u rudarskim jamama su rudarski inženjeri i tehničari, geolozi, jamski merači, geometri, dispečeri. Najviše žena, njih 280, zaposleno je u najvećem i naajstarijem rudniku “Rembasu”, po podacima sindikata, u Ibarskim rudnicima su zaposene 33, u Lubnici 28, Rudniku Soko 26, u Bogovini 19, Štavlju 15, Jasenovu sedam, Vrškoj čuki šest i Aleksinačkim rudnicima šest žena.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan