NASILJE U PORODICI: Siledžije će od 1. juna biti izbacivane iz stanova

NASILJE U PORODICI: Siledžije će od 1. juna biti izbacivane iz stanova

Kad je porodično nasilje u Srbiji u pitanju, do sad su uglavnom žrtve bile te koje su spasavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promeniti.

Siledžijama koje maltretiraju i premlaćuju članove porodice ubuduće će po kratkom postupku, posle najviše osam sati od prijave, biti određen pritvor, izbacivanje iz stana ili zabrana prilaska žrtvi. Ovo određuje novi Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja koji stupa na snagu 1. juna, prenosi "Telegraf".

Slučajeve nasilja u porodici vodiće specijalno obučeni policijski inspektori, koji će na licu mesta moći da procene da li je nekome zaista ugrožena bezbednost ili život i da na osnovu toga odrede mere bez postupka pred sudom.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će novi zakon biti daleko efikasniji u sprečavanju porodičnog nasilja i da će doneti dosta oštrije sankcije. 

- Do sada su uglavnom žrtve bile te koje su spasavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promeniti. Svaki nasilnik će odmah po prijavi biti priveden u policijsku stanicu, gde će ga ispitati specijalno obučeni službenici policije – objašnjava Ilić i dodaje:

- Nakon procene stanja, nasilniku će po hitnom postupku, bez ročišta pred sudom, biti određena mera izbacivanja iz stana (čak i ako je on njegov vlasnik), zabrana prilaska žrtvi ili mere pritvora. Do sada su za izricanje ove mere bili potrebni meseci mukotrpnih sudskih postupaka.

Prema njegovim rečima, tek nakon izricanja hitne mere slučaj prelazi u nadležnost tužilaštva.

- Kada preuzme slučaj, tužilac ima 24 sata da od suda zatraži produženje ili ukidanje mere. Sud, potom ima još 24 sata da donese odluku, a mere može da produži na 30 dana. Tek nakon toga kreće klasičan sudski postupak – kaže Ilić i dodaje da nasilniku koji prekrši izrečenu meru automatski sledi 60 dana zatvora.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gaga

  pre 1575 dana i 18 sati

  Svaki nasilnik će odmah po prijavi biti priveden u policijsku stanicu, gde će ga ispitati specijalno obučeni službenici policije. Ovakav sled događaja je oduvek trebao biti.
  Iz ličnog iskustva mogu da kažem da sam kao žrtva porodičnog nasilja koje se dogodilo 2005.godine odmah reagovala i potražila pomoć policije tako što sam pobegla od nasilnika i otišla u najbližu policijsku stanicu.Razočarana sam njihovim postupkom jer su svojim ne delovanjem podržavali nasilnika,a meni kao žrtvi nisu ukazali nikakvu zaštitu i pomoć.Bila sam van sebe jer mi je kod nasilnika ostalo dete,što sam policiji sugerisala.Onako unakaženu,pretučenu,punu straha, u traumatičnom stanju upućivao me je dežurni policajac da odem u zdravstvenu ustanovu udaljenu 10 km!?Očekivala sam pomoć policije ali mi nisu pomogli nisu pozvali hitnu pomoć da me pregleda niti su me transportovali do Urgentnog centra.
  Od tada pa do dana današnjeg stalno se pitam kako to oni služe narodu i kao postoje radi naše sigurnosti i bezbednosti ?

  Oceni komentar:
  0
  1