Naučnik pronašao kombinaciju lekova koja uništava rak dojke za samo 11 dana

Naučnik pronašao kombinaciju lekova koja uništava rak dojke za samo 11 dana

Britanski naučnik pronašao kombinaciju lekova, koja uništava rak dojke za samo 11 dana bez hemoterapije, prenosi "Telegraf".

Istraživanje koje je predstavio profesor Najdžel Bundred na evropskoj konferenciji za rak dojke u Amsterdamu otkrilo je da lekovi Herceptin i Lapatinib daju odlične rezultate u borbi protiv ove opake bolesti.

Ovi lekovi već se koriste u lečenju raka dojke, ali sada su prvi put upotrebljeni u kombinaciji zajedno. Tretman eliminiše potrebu za hemoterapijom i operacijom, što znači da se mogu izbeći nuspojave kao što su gubitak kose, povraćanje i umor.

U istraživanju je učestvovalo 257 žena sa dijagnozom raka dojke. Žene su bile podeljene u dve grupe. Prva grupa je koristila u kombinaciji lekove Herceptin i Lapatinib, dok je druga koristila samo jedan lek, prenosi "Telegraf".

Utvrđeno je da je prva grupa za 11 odsto oslobodila kancerogenih ćelija za samo dve nedelje lečenja, dok je u 17 odsto slučajeva došlo do smanjenja tumora.

Mnogo slabiji rezultati zabeleženi su u drugoj grupi, što dovodi do zaključka da dva leka u kombinaciji imaju veliki učinak na ćelije raka dojke.

Ovo predstavlja veliki korak u borbi protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti na svetu, iako naučnicima predstoji još dosta posla da urade.

Medicina napreduje iz godine u godinu, tako da lepe vesti možemo očekivati i ranije nego što se očekuje, prenosi "Telegraf".

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan