Navike koje svi imamo, a koje mogu da prouzrokuju visok šećer u krvi

Navike koje svi imamo, a koje mogu da prouzrokuju visok šećer u krvi

Bez obzira da li imate dijagnozu dijabetesa ili predijabetesa, veoma je važno da održavate nivo šećera u krvi unutar normalne vrednosti kako se ne biste suočili sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Svima je poznato da neko ko treba da se brani od povišenog šećera u krvi treba da se kloni hrane koja sadrži puno šećera i ugljenih hidrata. Međutim, postoje i mnoge druge stvari koje mogu da imaju dramatičan uticaj na nivo šećera u krvi.

Ukoliko ste pod stresom svaki dan, ne treba da se iznenadite ako vam se čini da je visok nivo šećer u krvi teško staviti pod kontrolu. Prema istraživanjima, previše stresa može da uzrokuje povećanje šećera u krvi, a problem s ovim je što može da se poveća vaš apetit, uz žudnju samo za slatkim.

Nedostatak dobrog sna je nešto što zapravo može da utiče na način na koji vaše telo iskorišćava šećer, što rezultira njegovim nakupljanjem u krvotoku. Zato je važno da otkrijete uzrok svoje nesanice — brzo rešavanje problema može vam pomoći da se dobro naspavate i tako sprečite da vam nivo šećera u krvi skoči.

Među činiocima su i veštački zaslađivači. Na osnovu brojnih naučnih istraživanja, utvrđeno je da njihovo uključivanje u ishranu zapravo može da ima kontra efekat, jer mogu da naruše zdravlje creva. Studije kažu da creva koja nisu optimalna mogu nepovoljno da se odraze na nivo šećera u krvotoku.

Naučnici kažu da i kofein može da utiče na nivo vašeg insulina, hormona koji reguliše količinu šećera u krvi. Dakle, ako ste ljubitelj kafe i potrebno je da održavate nivo šećera u krvi u granicama normale, te bi bilo dobro da kafu konzumirate umereno.

Ipak, nije samo kafa ono što bi trebalo znatno da ograničite kako biste sprečili visok nivo šećera u krvi, već i druga pića s kofeinom, uključujući pre svega bezalkoholna pića, ona sa šećerom ili dijetalna, koja su loša za vaš šećer u krvi i celokupno zdravlje.

Naposletku treba spomenuti i hidrataciju. Unos oko 2 litre vode dnevno neophodan za one koji boluju od dijabetesa ili predijabetesa. Čak i ako nemate nijedan od njih, vrlo je važno da osigurate da vaše telo bude pravilno hidrirano. 

Oceni vest:
7
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan