NBS privremeno zatvorila 132 menjačnice

NBS privremeno zatvorila 132 menjačnice

Otkako je Narodna banka Srbije (NBS) pojačala kontrolu menjačnica, privremeno su zatvorena 132 objekta.

Kako u NBS kažu, ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima oduzeto im je privremeno, ali ako se ogluše o odredbe, zatvaranje postaje trajno. Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu.

NBS privremeno zatvorila 87 menjačnica

Prema propisu, menjačnice idu pod ključ do 30 radnih dana ako ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupi suprotno odredbama zakona ili propisa. Ako se i posle toga ponovo utvrde nepravilnosti, NBS donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim njegovim menjačkim mestima, piše "Blic".

NBS: Počela kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa

U izmenjenoj odluci piše da je ovlašćeni menjač dužan da odmah po prijemu rešenja, to rešenje istakne na vidno mesto na svim menjačkim mestima, kao i da sav efektivni strani novac koji se nalazi na tim menjačkim mestima proda banci, odnosno bankama s kojima ima zaključen ugovor, a da dinare dobijene tom prodajom i gotovinu u dinarima uplati na svoj tekući račun.

NBS ograničila proviziju menjačnicama

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi Narodnoj banci Srbije odmah po tom izvršenju, piše u Odluci kao i da ako ovlašćeni menjač ne izvrši najmanje jednu obavezu, Narodna banka Srbije donosi rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan