Ne daju Kulturni centar Poslovnom prostoru: Begečani telima sprečili preuzimanje!

Ne daju Kulturni centar Poslovnom prostoru: Begečani telima sprečili preuzimanje!

Žitelji Begeča sprečili su danas “Poslovni prostor” da uđe u Kulturni centar Begeča i preuzme taj objekat u svoje vlasništvo, jer kako tvrde, ukoliko im se oduzme neće imati mesto za održavanje kulturnih događaja. Vrata tog objekta danas je čuvalo nekoliko desetina građana, pa radnik “Poslovnog prostora” nije mogao da uđe fotografiše i preuzme prostorije.

 

Predstavnik Poslovnog prostora u današnjem pokušaju da uđe u Kulturni centar

 

Po rečima potpredsednika Saveta MZ “Begeč” Nikole Živanova građani su bili prinuđeni celu noć da čuvaju Kulturni centar, jer su prethodnog dana bivši predsednik Saveta MZ “Begeč” i sadašnji odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Živan Vasić i bivši direktor Kulturnog centra “Begeč” Bogdan Čiča provalili u objekat i zamenili brave iako nemaju nikakve nadležnosti da to urade. O bespravnom ulasku, kako su nam rekli, obaveštena je i policija koja je napravila zapisnik.

 

- O preuzimanju objekta danima se pričalo, ali je sve bilo na nivou rekla-kazala. Da bi barem nešto saznali, mi smo kao Savet MZ “Begeč”, konstituisan 13. jula ove godine, “Poslovnom prostoru” uputili četiri dopisa gde smo tražili razgovor sa direktorom tog preduzeća, ali na te dopise samo smo dobili odgovor da moramo da ispraznimo objekat. Kulturni centar ima bioskopsku salu sa 400 mesta, salu za tamburaški i folklorni ansambl i ukoliko budemo prinuđeni da se iselimo mi ne znamo gde ćemo sa tim stvarima. U pitanju su nošnje i instrumenti, depo sa slikama i skulpturama, a cela bioskopska sala morala bi da bude rasturena, jer su stolice na šinama. Osim toga, mi nemamo drugi prostor gde bi osnovali Kulturni centar i održavali programe korisne omladini, ali i svim žiteljima – objašnjava Živanov.

Nova v.d. direktorka Kulturnog centra “Begeč” Lidija Sanković rekla je za naš portal da nije prvi put da se u tu ustanovu provaljuje i da se menjaju brave.

 

- Nedelju dana nakon što je smenjen bivši direktor KC “Begeč” Bogdan Čiča, koji je razrešen 17. avgusta, provaljeno je u Kulturni centar i isključena nam je struja. Bivši direktor mi još uvek nije predao pečate, zbog čega ne možemo da pokrenemo projekte koje smo zamislili. Trenutno imamo samo folklornu sekciju, a planirali smo da osnujemo i muzičku, dramsku i likovnu radionicu. On pečate neće da preda mirnim putem, rakla je Sankovićeva.

Trenutno rukovodstvo Begeča, za novonastalu situaciju optužuje bivšeg predsednika MZ “Begeč” i sadašnjeg odbornika u Skupštini grada Živana Vasića. Kako tvrde, Vasić je svojim glasom na sednici Skupštine grada potvrdio da Begečani žele da predaju KC “Poslovnom prostoru” o čemu niko nije bio obavešten.

- Pitanje svojine nad tim objektom planiramo pravno da dokazujemo. Žitelji Begeča nikada nisu bili obaveštavani o tome šta im rukovodstvo radi. Vasić je više od decenije bio na čelu Begeča i uobrazio je da je vlasnik svega i da može sa tim da radi šta hoće. Građani Begeča su kivni, jer ih godinama unazad niko nije pitao za mišljenje. Kako bi sprečili preuzimanje Kulturnog centra mi smo 5. septembra održali zbor građana na koji smo pozvali gradonačelnika Miloša Vučevića, člana Gradskog veća za kulturu Vanju Vučenovića, direktora “Poslovnog prostora” Zorana Jovčića, ali niko od njih se nije pojavio. Tražili smo i sastanke sa njima, ali nismo primljeni na razgovor. Ne želimo sukob sa Gradom, ali želimo da znamo zašto mora da nam se oduzme jedina ustanova gde se organizuju kulturni događaji i gde se omladina okuplja. Tražimo odgovor na pitanje zašto je sporno da Begeč ima Kulturni centar- rekao je danas Živanov.

Međutim, bivši predsednik MZ “Begeč” Živan Vasić kaže da nema nikakve veza sa provalom u Kulturni centar i da ga optužuju kako bi sakrili svoju nesposobnost.

- Zaokon o javnoj svojini razgraničava društvenu i državnu svojinu i što se tiče “Poslovnog prostora” i preuzimanja tog objekta sve je po zakonu. Novo rukovodstvo Begeča sada tamo pravi revoluciju , a nepoštuju osnovne procedure. Savet je izabrao novog direktora Kulturnog centra, što nije legalno, ta kandidatkinja nije prošla proceduru i nije registorvana u Privrednom sudu, pa direktor Bogdan Čiča zbog toga ne želi da preda pečat, jer nije u obavezi da to uradi sve dok se procedura ne ispoštuje. Oni tvrde da je Čiča provalio u Kulturni centar, a to je nemoguće, jer je u Privrednom sudu on još uvek direktor. Jedini provalnici tamo su oni. Sada su se stekli uslovi da se deluje i njima će slediti prijava u Okružnom tužilašvu- rekao je Vasić.

Begečani ne žele da daju objekat, u kojem se trenutno nalazi Kulturni centar, jer su ga, kako kažu, izgradili samodoprinosom. Pripadao je Zemljoradničkoj zadruzi “Begečki povrtari”, koja ga je 2003. godine ugovorom sa MZ “Begeč” ustupila na korišćenje za potrebe kulture na 20 godina. Rukovodstvo Begeča ne spori činjenicu da zakon propisuje da sva društvena svojina prelazi u državnu, ali kako kažu, oni imaju ugovor za korišćenje tih prostorija na 20 godina, koji niko ne spominje, pa su revoltirani činjenicom da postoji mogućnost da ostanu bez te kulturne ustanove.

Oceni vest:
20
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Begečan

  pre 2482 dana i 8 sati

  "Sposobni" naprednjački odbornik je ovom svojom izjavom još jednom dokazao da je mnogo pobrljao lončiće. Procedura je ispoštovana , barem onaj deo koji se odnosi na novokonstituisani Savet MZ Begeč i novoformirani UO Kulturnog centra Begeč. Jedino nepoštovanje procedure je učinjeno od strane bivšeg, legalno smenjenog direktora Bogdana Čiče. Iako je obavešten više puta i pismeno i usmeno da ga je UO razrešio dušnosti i da treba da preda istu uključujući tu i kompletnu dokumentaciju o poslovanju, pešat i ključeve od prostorija smenjeni direktor se na sve to oglušio. Novi direktor ni ne može da se registruje u Privrednom sudu ako nema odluku UO sa pečatom institucije koja ga stavlja na svoje čelo.
  Bez obzira što registracija novog direktora nije urađena u Privrednom sudu, razrešeni stari direktor ne sme koristiti taj pečat bez pisanog ovlašćenja UO . Ne predavanje pečata starog direktora posle razrešanja i njevgovog neovlaščenog korišćenja se smatra krivičnim delom. Sory odborniče, za razliku od tebe "sam se školovao".

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Aleksandar Jovanov

  pre 2450 dana i 5 sati

  Ja kao vojvodjanin protestiram protiv otimacine, otac mi je rodjen u Futogu. I smatram da treba da ostane Dom Kulture da mladi imaju gde da se sastaju i druze, a ne da idi po kafanam i da se odaju drogi. Ionako im je sve oduzeto kako ce se secati o nama sutra, bicemo pljackasi njihove buducnosti a to nije ispravno. Ako SNS misli da moze sve da radi sta hoce mora znati da ce biti kaznjeni na izborima. U demokratskim zemljama kao sto je Svajcarska za sve se pita narod a ne politicari, zato i zive dobro a kod nas nazalost prtije odlucuju o sudbini svojih gradjana a pogotovo mladih. Begecani nedajte Kulturni Dom i buducnost svoje dece. Aleksandar Jovanov Kapetan duge plovidbe. P.S. Pozdrav svim postenim Begecanima I Cestitam Dejanu Siriski Rodjendan Stric Aco.

  Oceni komentar:
  0
  0