Ne lažite mališane, posebno ne o Deda Mrazu

Ne lažite mališane, posebno ne o Deda Mrazu

Da li je Deda Mraz stvrarno zao ili su, kao i uvek i za sve, krivi roditelji?

Iluzija oličena u liku dekice u crvenom odelu koji živi u Laponiji, leti u sankama koje vuku irvasi i deci kroz dimnjak donosi poklone za Božić i Novu godinu jeste marketinški trik u koji prvenstveno veruju odrasli. Roditelji, od ne baš lepe i teške stvarnosti, odvlače decu još dok su bebe, pa im tako priređuju prazničnu radost sve dok klinci ne počnu da sumnjaju u sve. Da li im treba uskratiti radost kad kidaju šarenu hartiju kako bi videli da li im je Deda Mraz doneo igračku koju su želeli cele godine, prenosi "Telegraf".

Ipak, neki stručnjaci smatraju da dobri Deda Mraz može udaljiti decu od roditelja – zato što je sve što u o njemu kažu zapravo – laž. Pre ili posle deca će saznati da su im roditelji zapravo pričali bajku i zapitaće se – u vezi sa čim su ih još slagali? I ne samo to, preispitaće njihovo predstavljanje kao iskrene osobe.

Dopustiti deci da veruju da Deda Mraz postoji donosi im više štete nego koristi, kažu psiholozi. Pre ili kasnije saznaće istinu i zbog toga neće verovati svojim roditeljima, objavljeno je u medicinskom časopisu Lancet Psychiatry koju je preneo "Daily Mail".

Verovanje u tu čaroliju je nepotrebno, smatraju psihijatar Kristofer Bojl i dr Keti Makai, autori članka.

- Sva deca će s vremenom saznati da su ih konstantno lagali godinama i zbog toga će se zapitati zašto su ih lagali. Ako su roditelji sposobni da lažu o tako nečemu posebnom i čarobnom, mogu li i dalje da se ugledaju na njih kao na ljude od mudrosti i iskrenosti, pitaće se deca – objašnjava ovaj par.

- Potrebno je preispitati moralnost toga što dozvoljavamo deci da veruju u takve mitove. Zanimljivo bi bilo istražiti i na koje sve načine ovo laganje utiče na decu, a što još nismo ni uzeli u obzir – kaže Boil.

- Kada dete jednom upita "da li je Deda Mraz stvaran", moraćete da mu kažete istinu. Tada će početi da se pita i druge stvari: da li postoje vile, čarolija, bog – dodaje Boil.

Psiholozi priznaju da je danas teško odgajati dete bez prisustva Deda Mraza i ne negiraju da u tome ima i dobrih stvari, ali ističu da to i te kako može udaljiti dete od roditelja, prenosi "Telegraf".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Postman

  pre 2093 dana i 6 sati

  A bajka o Bogu ? Je li moralno pričati priče o "žbunu koji govori" ?

  Oceni komentar:
  0
  2