NE VALJA PITI NI PREMALO NI PREMNOGO VODE: Evo koje su posledice i šta je prava mera

NE VALJA PITI NI PREMALO NI PREMNOGO VODE: Evo koje su posledice i šta je prava mera

Svakom organu u ljudskom telu je neophodna voda da bi dobro funkcionisao i zato je potrebno da se popije između šest i osam čaša vode dnevno.

Gornja granica važi za aktivnije osobe, dok će onima sa statičnim stilom života biti dovoljna i manja mera. Čak i upornim vežbačima je bolje da popiju vodu posle običnog treninga, nego energetske napitke, kažu lekari, jer posle jednog sata u teretani ne treba nadoknađivati elektrolite.

Ako često tokom dana zaboravljate da pijete vodu, potrudite se da pripremite bocu već ujutru i da je držite na radnom stolu. Možete dopuniti količinu tečnosti i većom potrošnjom krastavaca ili lubenica tokom leta.

Evo šta se sve dešava u telu ako ne dobija dovoljno tečnosti.

Uporna glavobolja je prvo što ćete primetiti. Na sreću, čim se dehidracija ublaži velikom čašom vode, bol će proći u kratkom roku.

Usporava se rad creva.

Receptori za vodu u debelom crevu izvlače je iz tela i omekšavaju stolicu – objašnjava dr Mardžan Mogadam iz bolnice "Henri Ford".

Ako ne pijete dovoljno vode, rizikujete da dobijete zatvor ili tvrdu stolicu, kao i grčeve i bol u stomaku. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u stručnom Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam, kod ispitanika koji bi popili pola litre vode, u roku od 40 minuta bi došlo do ubrzanja metabolizma za 30 odsto. Tajna je u tome što je voda bila – sobne temperature

Umor može biti direktno povezan sa dehidracijom. Tada nivo energije pada, postajete konfuzni. Sledeći put kad to iskusite, prvo popijte čašu vode, a ne kafu.

Gojaznost nastaje zato što mnogi ljudi jedu umesto da piju – telo signalizira manjak, a oni ga doživljavaju kao glad a ne kao žeđ.

Doktor Mogadam upozorava da ni preterane količine vode nisu zdrave. One mogu da dovedu do sakupljanja tečnosti, oticanja tkiva, pa i ćelija mozga. U velikim količinama, voda može biti i toksična.

Pacijenti koji pate od slabosti srca treba da se posavetuju sa svojim lekarom u pogledu odgovarajuće količine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan