Nedostatak vitamina D utiče na glavobolju

Nedostatak vitamina D utiče na glavobolju

Iako se uglavnom povezuje sa hroničnim oboljenjima, ona ipak nisu najčešći uzročnici migrene. Obratite pažnju na još neke faktore koji mogu uticati na pojavu glavobolje.

 

Uzroci glavobolje često nisu ozbiljna i hronična oboljenja, kao što se uglavnom misli, nego neočekivani, spoljašnji faktori iz naše okoline.

Budući da je ovo jedna od najčešćih "boljki", koja povremeno muči gotovo svakoga, može biti korisno da otkrijete nekoliko uzroka njene pojave.

 

JAKO VEŠTAČKO SVETLO

Oni koji pate od glavobolja treba da izbegavaju jako svetlo i više vremena provode u zamračenijim prostorijama. Zdravstveni centar Bet Izrael otkrio je vezu između očnih i moždanih neurona koji kontrolišu fizičke parametre, poput kucanja srca, gubitka daha, umora i mučnine, prenose "Večernje novosti". 

 

LEKOVI KOJI SADRŽE KODEIN

Uzimanje velikih doza lekova koji sadrže kodein mogu da prouzrokuju jake glavobolje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Adelajdu. Dugoročno, uticaj ovih lekova pre će da pogorša problem s glavoboljom, nego da mu pomogne.

 

OLUJA I GRMLjAVINA

Naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju dokazali su da postoji 19 odsto više rizika za glavobolju tokom grmljavine, što znači da ona ima jedinstveni uticaj na ljude, u zavisnosti od individulane osetljivosti.

 

MANjAK VITAMINA D

Dok veštačka svetlost podstiče glavobolju, manjak vitamina D i sunčeve svetlosti povećavaju rizik od hronične glavobolje, pokazuju istraživanja. Naučnici su istraživali nivo ovog vitamina kod 2.600 osoba i oni kod kojih je on bio najniži bili su skloniji hroničnim glavoboljama od drugih.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan