Neeksplodirane NATO bombe i dalje prete, razminiranje skupo

Neeksplodirane NATO bombe i dalje prete, razminiranje skupo

Dvadeset četiri godine nakon NATO bombardovanja, neeksplodirane kasetne bombe i dalje se nalaze na teritoriji Srbije, a razminiranje je zahtevan i skup proces.

U međuvremenu, iako je Srbija 2008. godine inicirala Konvenciju o zabrani upotrebe, proizvodnje i skladištenja kasetne municije, još nije potpisala taj dokument. 

NATO avijacija je masovno koristila kasetne bombe u napadima na položaje Vojske Jugoslavije na Kosovu i Metohiji. Osim tog dela teritorije, Alijansa je delovala ovim oružjem u 16 opština u Srbiji, najčešće u južnom, jugozapadnom i centralnom delu zemlje, prenosi Euronews. Kasetne bombe u upotrebi su još od Drugog svetskog rata. Tokom osam decenija sejale su smrt u nekoliko desetina zemalja sveta uključujući i Srbiju 1999. godine. Ono što ih čini posebno opasnim jeste činjenica da one neeksplodirane funkcionišu poput minskog polja i kao takve predstavljaju opasnost za okolinu godinama po završetku sukoba. 

Tokom NATO bombardovanja, kasetne bombe ugrozile su i naseljena mesta u Srbiji. Prema proceni Centra za razminiranje, površine obuhvaćene kasetnim bombama trebalo bi da budu očišćene u narednih godinu dana ili dve.

Ceo tekst pročitajte na Euronews.rs.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan