NEKRETNINE U NS: Ko diktira cene i vidi li se kraj poskupljenjima

NEKRETNINE U NS: Ko diktira cene i vidi li se kraj poskupljenjima

Svedoci smo činjenice se u Novom Sadu proteklih decenija sve više gradi i da naš grad raste vrtoglavom brzinom. Zato je potražnja za nekretninama u Srpskoj Atini sve veća a, shodno tome, i cena kvadrata raste iz meseca u mesec. 

Budući vlasnici stanova se s pravom pitaju ima li granice i da li će zbog toga u jednom momentu na tržištu doći do potpunog kolapsa. Na ovu temu smo razgovarali da direktorom prodaje u "Solis nekretninama" Ivanom Radulovićem On nam je rekao da je Novi Sad i dalje jedan od najinteresantnijih gradova za život pa ne treba da čudi što je za stanovima tolika tražnja.

Takođe, Radulović ističe da u Srbiji nije dovoljno razvijeno ulaganja novca u berzu, hartije od vrednosti, plemenite metale ili kriptovalute i zato je sasvim logično da je investiranje u nekretnine, bar za sada, najsigurniji izbor. 

U Srbiji se u periodima krize ulaže u kuće i stanove jer je to najsigurnije za ulaganje. Ako uzmemo u obzir da prosečan kupac stana ima oko 50 godina i da je za pola veka prošao mnogo kriza i inflacija, naravno da ce svoj teško zarađeni i ušteđeni novac uložiti u nešto opipljivo i sigurno, a to je svakako nekretnina. Osim toga, i naseljevanje grada se dešava neverovatnom brzinom jer su mnogi građani iz drugih delova Srbije shvatili kako je naš grad veoma zgodan za život. Tome je doprinela i izgradnja novih stambenih objekata, ali i ulaganje u infrastrukturu koja je omogućila i bolju povezanosti Novog Sada sa ostalim delovima Srbije – kaže Radulović. 

Prema njegovim rečima, svi ovi faktori učinili su da se poslednjih nekoliko meseci traži "stan više", a zato je logično i da cene na tržištu nekretnina konstantno rastu. Radulović smatra da kupci diktiraju tempo i da je to razlog što cene nekretnina, prosto ne mogu da ostanu na nivou na kom su bile do pre četiri ili pet godina. Naš sagovornik navodi da kupcima više ni lokacija ne igra presudnu ulogu jer se u poslednje vreme opredeljuju za stanove u delovima grada koje sebi novčano mogu da priušte. Drugim rečima, većini kupaca kućni budžet diktira u kom kvartu će se skućiti. Ipak, bez obzira na to, i dalje su najpopularniji Limani, Grbavica i Stari grad, a na ovim lokacijama je i najskuplji kvadratni metar.  


Prema zvaničnom izveštaju RGZ–a cene kvadrata su skočile za oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno najskuplji kvadrat u starogradnji staje 2.500 evra, dok zu novogradnji on iznosi 2.657. Valjalo bi napomenuti da se cena kvadrata na istim lokacijama može poprilično razlikovati, a ona isključivo zavisi od tipa nekretnine. Što je stan manji, cena kvadratnog metra je veća, pa su tako i najskuplje investicione nekretnine – garsonjere i stanovi do 45 kvadrata. Za njima "idu" takozvani porodični stanovi čija je površina od 60 do 90 m2, a građani ih najviše kupuju na kredit. Veoma su tražene i luksuzne nekretnine i stanovi od preko 100 kvadrata, s tim da njih na novosadskom tržištu nekretnina nema dovoljno – navodi sagovornik. 

Stanovi u novogradnji su mnogo traženiji od starogradnje, s tim da uvek ima kupaca koji više cene stil i kvalitet starih zgrada i zato su cene u ovim objektima praktično izjednačene sa novim stanovima. Osim toga, poskupeo je građevinski materijal, a rat u Ukrajini je samo dodatno pojačao taj trend rasta cena. Cene stanova u novogradnji rastu jer investitori već sada moraju da računaju da će materijal platiti još skuplje. Zbog svega toga poskupljuje i starogradnja, jer kada kupite nečiji stan morate da ga renovirate što takođe bitno utiče na svotu novca koja mora da se izdvoji za radove i materijal.

Smatram da bi pre bilo kakve kupovine i prodaje kupci trebalo da se posavetuju sa agentom za prodaju nekretnina i to iz samo sa onima koji rade u agencijama sa dugogodisnjim iskustvom. Posao agenta se ne zasniva na pukoj prodaji jer mi moramo u svakom momentu da pravimo analize tržišta koje su sastavni deo kupoprodaje. Jedino je to način na koji možemo da sa velikom sigurnošću uradimo pravu stvar kako za kupca, tako i za prodavca – zaključio je Radulović. 

Oceni vest:
10
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mileee

  pre 47 dana i 6 sati

  Satelit, stara gradnja 1500 eura (80m2) ...

  Oceni komentar:
  4
  11
 • Lale

  pre 46 dana i 17 sati

  Ne samo investitori, rat i vladari iz senke - agencije za nekretnine cediće narod dokle god to budu mogle i dokle god bude budala koje će plaćati za njihove abnormalne cene.

  Oceni komentar:
  9
  13
 • Fibonacci

  pre 46 dana i 12 sati

  Ako pod "prava stvar" i za kupca i za prodavca podrazumevate vašu bezobrazno veliku proviziju u odnosu na stvaran posao koji radite, onda se sve slažem. Krvav je to lebac.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Janko

  pre 46 dana i 12 sati

  Idemo do 1m stanovnika, 4000€/m2 i Novi Sad na vodi pa da konacno budemo prava Evropska prestonica kulture…

  Oceni komentar:
  5
  3
 • Lan

  pre 46 dana i 7 sati

  Kao agent sa 20g iskustva ne mogu da se ne setim 2009. Kada je posle ovakve situacije kvadrat drasticno pao, a mnogi investitori bankrotirali. Trenutno nastaje ogroman visak stanova, nove su zgrade poluprazne i svi ti stanovi ce u momentu kad kriza stane doci na trziste. Tada ce shvatiti ljudi kako su lose plasirali kapital. Prinosnom metodom racunato situacija je vec sad ocajna, dati 100k za 300eura kirije je vec sad katastrofa. *** cenzurisano ***

  Oceni komentar:
  2
  28
 • Ovo može podići potražnju

  pre 45 dana i 23 sata

  Za sve ste u pravu što ste izrekli, kolege komentatori. Ekonomska kriza kreće od Ognjene Marije do polovine oktobra. Bolji period kreće početkom 2023-će.
  Međutim, rat će sve to poremetiti. Znak će vam biti direktni vojni ulazak u agresiju amerike nakon 20-og avgusta. Postoji opasnost od ujedinjenja Turske i Irana bude li Turska i dalje mirođija u ovom sukobu. U budućnosti nas čeka ogroman priliv, ovog puta bogatih izbeglica iz Italije i Španije, sa kapitalom.Bićemo teritorija sa najmanje sukoba.

  Oceni komentar:
  3
  5