Nepredvidivo tržište: Građani moraju da se pripreme na cenovni udar

Nepredvidivo tržište: Građani moraju da se pripreme na cenovni udar

Problem cene hrane i energenata postoji na nivou cele svetske privrede i globalna dešavanja utiču i na samodovoljna lokalna tržišta kao što je srpsko, izjavio je agrarni analitičar Žarko Galetin i dodao da građani moraju da se pripreme na cenovni udar nakon što uredba o zamrzavanju pojedinih cena bude ukinuta.

Država administriranjem ne može na duži rok da spreči rast cena, rekao je Galetin i podsetio da je brašno u trenutku zamrzavanja koštalo 47dinara, a danas i 80 dinara.

Tržište je, kako je dodao, nepredvidivi fluid koji će naći način kako će cene da odu gore.

Agrarni analitičar kaže da je država imala dobru nameru uvođenjem te mere.

Sve države to rade čak i one koje su samodovoljne u prehrambenom smislu kao Srbija, a mora da misli najširi potrošački sektor na novčanik – naveo je Galetin i dodao da uredba o zamrzavanju cena se ne može u nedogled održavati.

Naši potrošači moraju da se pripreme na cenovni udar, rekao je Galetin i dodao da će se udar desiti kada uredba bude van snage.

Galetin je podsetio da čitava tržišna matrica, već dve godine ne funkcioniše po predvidivim modelima.

Sada je zbog dešavanja na ukrajinsko ruskom frontu predvidivost nezivesna, sa preciznošcu se ne može prognozirati, kao što nije moglo ni tokom panedemije – rekao je analitičar.

Cene energentata bile su dodatni okidač, koji je, kako je naveo, doneo najpre poskupljenje na trižištu energenata.

Prema njegovim rečima, na tom tržištu imputa u poljoprivredi - gore su bitno otišle cene dva najznačajnija - mineralnih đubriva i dizel goriva.

To će, dodao je, uticati na kalkulaciju cena poljoprivrednih prozivoda, a što se tiče hrane, bilansi tih esencijalnih bazičnih proizovda, uljarica i žitarica koje kreiraju tržište su stabilini na domaćem tržištu.

Srbija ima apsolutnu stabilnu situaciju svih osnovnih poljoprivrednih prozivoda pšenice, kukuruza, soje i suncokteta i sa te strane prilično je relaksirana, ali se čitav prolem sa globalnog nivoa prevaljuje kod nas i ne možete normlano da gledate bez obzria na stabilne bilanse, da vam ode ulje, šecer, da prerađivačkih sektor ide u nebesa – naveo je Galetin.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nećemo ovo da prihvatimo.

  pre 705 dana i 5 sati

  Treba nam još jedan Kvantaš. Da ne bi smo gledali reklame gde neko uveća cenu za par stotina dinara a zatim napiše da je umanjena 56%. I plati TV da laže narod.
  Bezobrazluk, gore od politike. Politika bar ima granice laži, trgovci nemaju ni to.
  Otprilike, kao kada su Britanci ratovali za Folkland, pa neko hteo to da iskoristi i nađe tu razlog za sva svetska poskupljenja.
  Ukrajina sigurno nije razlog za poskupljenje deterdženta.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Sava

  pre 705 dana i 5 sati

  Govorio sam više puta, bežite na sela, prodajte stanove...ali svi su pametni i gospoda. E pa imaće vremena da se kaju, vrlo brzo.A predvideo dam i cenu stanova, džak krompira po m2.

  Oceni komentar:
  3
  2