"Nezavisnost" o merama štednje: Ne žrtvujte školstvo

"Nezavisnost" o merama štednje: Ne žrtvujte školstvo

Sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" predložilo je da ušteda električne i toplotne energije u školama bude planirana prema periodu pre pandemije, navodeći da smanjenje za 15 odsto u odnosu na 2021. nije moguće, jer je prošle školske godine nastava u Srbiji bila organizovana po principu semafora, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Model rada na daljinu je, dodaju, podrazumevao odsustvo učenika i zaposlenih iz škola, odnosno maksimalnu uštedu energenata u školi, a povećanu potrošnju u domaćinstvima učenika i nastavnika.

Sindikat, povodom dopisa Ministarstva rudarstva i energetike o planu uštede energije za predstojeću zimu, navodi da je u znatnom broju škola tokom prethodne školske godine već u potpunosti ostvaren prelaz na LED rasvetu, u nekima i zamena stolarije slabe energetske efikasnosti, zbog čega je "za mnoge škole nedostižan planiran nivo uštede".

U saopštenju Sindikat prosvete "Nezavisnost" ocenio je da nisu prihvatljive nikakve mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije koje bi dodatno urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece i učenika.

Preporuke Ministarstva za štednju struje: Manje javne rasvete, stepenice umesto lifta, hladniji stanovi...


Ideje poput isključenja računara odmah nakon upisivanja časa u elektronski dnevnik, stavljanja projektora i pametnih tabli van upotrebe, smanjenja ili isključenja osvetljenja u hodnicima i po stepeništima škola, smatramo opasnim kako za bezbednost učenika i zaposlenih, tako i za kvalitet nastave i praćenje učeničkih postignuća na časovima – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije, jer kako su naveli, u protivnom očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek.

Sindikat predlaže skraćenje časova i produženje zimskog raspusta da bi se uštedela energija


Iz sindikata "Nezavisnost" poručuju i da "žrtvovanje školstva ne samo da je neopravdano, već je i uzaludno, posebno u svetlu činjenice da ministarka Mihajlović ne uvažava preporuke Fiskalnog saveta RS, prema kojima je kontrola plata i broja zaposlenih glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS-a". Umesto toga, kažu, potpredsednica Vlade upozorava javnost da je "potrebna veća solidarnost" jer se "borimo da pomognemo EPS-u da proizvodi više", prenosi "Danas".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan