"NI MINUT NA ŽUTO": Opomena vozačima koji parkiraju na mesta za osobe sa invaliditetom

"NI MINUT NA ŽUTO": Opomena vozačima koji parkiraju na mesta za osobe sa invaliditetom

Cilj je najnovije akcije koju u Novom Sadu sprovodi udruženje "Za društvo ravnopravnih" je skrenuti pažnju vozačima koji nepropisno parkiraju vozila na mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom.

Aktivisti ovog novosadskog udruženja tokom trajanja pomenute akcije obilaziće parkinge i vozila koja su parkirana na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom obeležavati flajerima odštampanim za tu priliku, kojima ih upozoravaju da su načinili prestup.

Osnovni problem kod ovakvog prestupa je činjenica da zauzeto parking mesto sprečava osobe sa invaliditetom da se parkiraju tamo gde im je omogućeno olakšano izlaženje i ulaženje u vozilo, budući da na običnim parking mestima ima mnogo manje prostora za to.

Zvonko Nikolić, magistar nauka i aktivista udruženja "Za društvo ravnopravnih", za portal Moj Novi Sad objašnjava kakve probleme nosi ovakva vrsta nepropisnog parkiranja.


Ukoliko mi, kao osobe sa invaliditetom, usled zauzeća mesta koja su predviđena za nas parkiramo na drugo parking mesto, neće nam naplatiti kaznu, što je olakšavajuća okolnost, ali prednost parking mesta namenjenih nama je to da su ona najbliža ulazu u objekte i što postoji deo obeležen na parkingu koji nam je potreban da bismo otvorili vrata. Ključni problem je, čak i na tim mestima, kada nam se neko jako pribije uz vrata i onda su šanse da uđemo u auto minimalne – objašnjava Zvonko.

On dalje navodi da je čuvena fraza "samo minut", koju vozači koji parkiraju na ova parking mesta često koriste kao izgovor, samo teorija i da to uvek bude mnogo duže. No, kako kaže naš sagovornik, čak i da je u pitanju samo minut, i on predstavlja agoniju za osobe sa invaliditetom.


Razumem da je parkiranje u Novom Sadu svakako problem za svakog vozača, a kada pritom dodate i to da je u pitanju osoba sa invaliditetom, često sa kolicima, onda taj problem postaje mnogo veći – ističe naš sugrađanin.

Procenat parking mesta za osobe sa invaliditetom u našem gradu je pet posto, što je u skladu sa brojem stanovnika, ali Nikolić navodi da to nije dovoljno ako u obzir uzmemo da u Novi Sad dolaze i stanovnici drugih opština, koji takođe imaju potrebu za korišćenjem ovakvih mesta. Ovaj problem, prema rečima našeg sagovornika, posebno je evidentan u centru grada.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Larry Bird

  pre 7 dana i 10 sati

  Video sam taj letak, ali sam ga dobio u ruke u centru od neke devojke. Trebao ga je bolje grafički uraditi.

  Oceni komentar:
  3
  0