"NI MINUT NA ŽUTO": Poštujte prava osoba sa invaliditetom, ne zauzimajte im parking mesta (FOTO i VIDEO)

"NI MINUT NA ŽUTO": Poštujte prava osoba sa invaliditetom, ne zauzimajte im parking mesta (FOTO i VIDEO)

Rasprostranjena je praksa naših sugrađana da bespravno parkiraju na mestima posebno obeleženim žutim koridorom, rezervisanim za osobe sa invaliditetom (OSI).

Već drugu godinu zaredom, udruženje građana "Za društvo ravnopravnih" iz Novog Sada izvodi akciju "Ni minut na žuto".


"NI MINUT NA ŽUTO": Opomena vozačima koji parkiraju na mesta za osobe sa invaliditetom


Po planu akcije, volonteri udruženja, od aprila do kraja juna ove godine, obilazeći parkirališta, utvrđuju pravo stanje na terenu, o tome obaveštavaju javnost i apeluju na nadležne, ali i građane, da poštuju prava osoba sa invaliditetom.


Oni obeležavaju flajerima vozila koja su parkirana na mestima koja su namenjena za osobe sa invaliditetom i na taj način upozoravaju vozače na prestup koji su napraviili

Osobe sa invaliditetom, koje koriste kolica, ne mogu iz svog automobila da izađu niti da u njega uđu bez žutog koridora za kolica. Zato je za njih, bespravno zauzimanje žutih parking mesta, početak agonije.


Takođe, problem postoji i van javnih parkirališta. U tržnim centrima postoje uredno obeležena mesta za OSI, ali ih građani bez invaliditeta često zloupotrebljavaju, jer su postavljena blizu ulaza u prodavnice. Dodatna nevolja je što na tim mestima policija nema nadležnost.

FOTO: Parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetomAko ovome dodamo i praksu registracije automobila na osobe sa invaliditetom koje ih ne koriste zapravo, već samo "iznajmljuju" svoj status za registraciju vozila, shvatamo da su osobe sa invaliditetom koje voze u jako nepovoljnom položaju – navodi se u saopštenju Udruženja.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan