NIN: Ko se i zbog čega spominje u istrazi protiv Slobodana Malešića

NIN: Ko se i zbog čega spominje u istrazi protiv Slobodana Malešića

U istrazi protiv policijskog generala Slobodana Malešića pojavljuju se brojna imena ljudi iz same vlasti, nekih koji su nekada bili deo nje, kao i imena sumnjivih biznismena sa crnih lista, piše NIN.

Kako saznaje ovaj nedeljnik, niko od njih zasad nije obuhvaćen istragom, koja nije okončana, ali nema ni podatka da se proveravaju eventualni poslovi koje su imali sa osumnjičenim Malešićem, tada pomoćnikom direktora policije zaduženim za specijalne jedinice i načelnikom novosadske policije.

Imena su pobrojana u naredbi sudije za prethodni postupak u koju je NIN imao uvid i u kojoj se sa manje ili više detalja opisuju kontakti sa Malešićem, a za koje se navodi da su razlog da se produži tajni nadzor nad njim. Tu se, između ostalih, spominju nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, a sada potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zatim njegov prethodnik u Ministarstvu odbrane Nebojša Stefanović, kao i kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović koji je na crnim listama SAD i Britanije.

Najviše se spominje osumnjičeni biznismen Dženan Kujović, koji se tereti u naredbi za sprovođenje istrage da je kao deo organizovane kriminalne grupe koju je vodio Malešić davao mito da bude zaštićen od istraga. U naredbi za sprovođenje istrage se navodi i da je Malešić "usmenim zahtevom uticao" na to da Dijana Hrkalović, kao sekretarka Uprave kriminalističke policije, skine Kujovića i njegov automobil mercedes sa nadzora, da bi ga vratila šest dana kasnije – piše NIN.

Navodi se da je ona dala nalog tadašnjoj načelnici Službe za kriminalističku analitiku Slađani Petrović, koja je svedočila 19. aprila 2022. detaljno opisujući kako joj je Hrkalović naredila da na urgenciju Malešića skine Kujovića sa mera i da ga zatim vrati. Ona je citirala Hrkalović: "Vrati ga… ne zanima me Malešić".

Tri dana kasnije, 21. aprila 2022, saslušana je i Hrkalović, koja je odbacila sve navode. Na pitanje nadležnog zamenika tužioca: "Da li je eventualno Malešić u to vreme Vama rekao da se to lice skine, neko lice, neko ime koga se možda ne sećate?", Hrkalović je odgovorila: "Ne, ne, Malešić mi nikad nije tražio takvu uslugu. On je jedan sposoban policajac i to je sve što imam da kažem na tu temu."

NIN ističe da Kujovića u postupku brani advokat Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, podsećajući da je on istovremeno u drugom predmetu branilac Hrkalović, koja se u postupku protiv Malešića pojavljuje zasad samo kao svedok.

Za predstavnike vlasti se , prema saznanjima NIN-a, šturo navodi sledeće: "Evidentirani su razgovori između Malešića i Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada, u vezi sa strankom koju je Vučević uputio na Malešića", kao i razgovori Malešića sa Nebojšom Stefanovićem, "koji ukazuju na dogovor za ostvarivanje neposrednog kontakta i napomene da bi Malešić voleo da mu se sledeće godine čestita Trojica (Dan MUP-a)".

U slučaju biznismena sa Kosova, dodaje NIN, navodi se mnogo detaljnije da je Malešić imao "neposredni kontakt sa Zvonkom Veselinovićem u njegovoj kući u Novom Sadu dana 7. aprila 2021. i putem internet aplikacije u vezi sa proverama koje je vršio Sektor unutrašnje kontrole MUP-a povodom saznanja da pripadnici Žandarmerije obezbeđuju Zvonka Veselinovića i prikrivanja tih činjenica od strane Malešića".

Navodi se da su kontaktirali povodom toga da se neimenovanoj osobi bezbednosno interesantnoj omogući ulaz u Srbiju, zatim zbog "hidroelektrane koju Veselinović gradi na području opštine Priboj, povodom čega je Malešić uticao na rukovodstvo Opštine Priboj". Kontaktirali su, kako se navodi, i "zbog saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao Veselinović u Beogradu 8. aprila 2021, pri čemu je Malešić dao smernice da se Veselinovićev vozač Miljan Dragović ne izjašnjava kao pripadnik Žandarmerije policijskim službenicima koji su vršili uviđaj". Navodi se i da su kontaktirali zbog "pokušaja iznude vlasnika `Pauzi` u Novom Sadu" i "postavljanja eksploziva pod vozilo Dalibora Bogdanovića Boće", ali se ne opisuje više detalja, piše NIN, a prenosi N1.

Podsećamo, u noći 4. na 5. aprila 2022. godine (dan posle izbora) uhapšeni su general Malešić, policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić i pripadnik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević kao organizovana kriminalna grupa koja je pružali zaštitu i podršku takođe uhapšenom preduzetniku Dženanu Kujoviću, vlasniku više preduzeća u Prijepolju.

Uhapšen načelnik novosadske policije 

Mesec dana pritvora za Malešića, evo za šta se tereti


Tri meseca kasnije Malešić je pušten iz pritvora da se brani sa slobode nakon obrazloženja suda da su saslušani svi svedoci.

Bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću ukinut pritvor


Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon hapšenja saopštilo da se oni terete za udruživanje u kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih dela od 2018. dok nisu uhapšeni. Malešić se tereti da je organizator grupe.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan