"NIŠLIJSKI MERAK": Burek sa juga Srbije oduševljava Novosađane

"NIŠLIJSKI MERAK": Burek sa juga Srbije oduševljava Novosađane

Nišlije Danijela i Denis Ignjatović preselili su pre pet godina kompletan svoj život u Novi Sad, kako bi našim sugrađanima ponudili ono čega do tada ovde nije bilo: pravi nišlijski burek. Vredni, ljubazni i nasmejani, osvojili su simpatije velikog broja mušterija, te njihova buregdžinica danonoćno vrvi od sveta.

Ako znamo da je prvi burek u Srbiji napravljen u Nišu 1498. godine, gde se dugi niz godina održavaju i Buregdžijade, onda je jasno da su Nišlije pravi majstori ovog zanata. Zato je prava eksluziva imati u komšiluku jednu pekaru sa njihovim specijalitetima i to – uvek svežim.


Glavni proizvodi pekare "Nišlijski merak" je, naravno, burek, a u ponudi je onaj sa sirom, sa mesom i pica burek. Zatim, tu su pite koje su pravi hit, i to u zanimljivim kombinacijama: sir i slaninica, pikantno meso i paprika, sir i paprika. Za vreme posta veoma su tražene pite sa krompirom, šampinjonima i svežim kupusom. Ostala peciva, kako nam kaže ovaj simpatičan bračni par, uzimaju usput, a od njih ističu pogačice sa čvarcima, kroasan sa belgijskom čokoladom, štrudlice sa makom i višnjom, pituljice sa bundevom i cimetom...


A, otkuda oni ovde, kao inovatori ovog jela poreklom iz Niša, rado su nam ispričali.

Bili smo turistički u Novom Sadu, šetali Petrovaradinom, svratili u jednu pekaru na burek i nismo bili zadovoljni. Ni na drugim mestima na kojim smo probali nije to bilo to. Onda smo došli na ideju, pošto je moj suprug već 20 godina izuzetan buregžija i dobitnik Zlatne medalje na Danima bureka u Nišu, da otvorimo jednu lepu buregdžinicu u Novom Sadu – kaže Danijela za portal Moj Novi Sad.


Naravno, tu odluku ne bi doneli tek tako, da Novi Sad nisu procenili kao grad koji ima mnogo potencijala, pogotovo za njihovu decu. Najpre su otvorili lokal na Limanu 3, zavučen u dvorištu između zgrada u Balzakovoj, što nije nimalo smetalo da se za njihov burek brzo pročuje, te im je pekarica uvek bila puna. Pre dve godine prešli su u Hadži Ruvimovu 65, ali imaju u planu da otvore i lokal na Limanskoj pijaci, gde bi nudili isključivo burek i pite.

Nišlijski burek karakterišu tanke kore i dosta fila. Ne prodajemo ga na gramažu kao ovde, već na četvrtine ili osmine, kao što se to radi u Nišu. Recimo, možete uzeti osminu sa sirom i osminu sa mesom ili neki drugi miks. Mi koristimo kvalitetan pirotski sir sa gazdinstva iz Bele Palanke, koji prave samo za nas, ali ja imam i svoj tajni sastojak. Paprika koju stavljamo u neke od pita je sveža, domaća leskovačka, ljuta – objašnjava Denis, čiji deda je takođe bio buregdžija, te je neke cake pohvatao još od njega.


Sa svojim proizvodima učestvovali su na Ukusima Vojvodine u Limanskom parku i na Danima Rakije u Petrovaradinu, gde su posetioci bili oduševljeni.

Naša pekara ne šljašti i ne blješti, reklame nikada nismo uzimali, već svi dolaze zbog kvaliteta bureka, koji nastaje zbog našeg truda i rada. Skromni smo ljudi, ne pada nam teško da radimo. Radnim danima otvoreni smo 24 sata, subotom do 15 časova, a nedeljom do 12 – naglašava razgovorljiva Nišlijka.


I, zaista, vitrina je uvek puna, jer čim se nešto proda, Danijela vikne mužu da iznese novu tepsiju, a imali smo prilike da se uverimo da Denis maltene ne izlazi iz radionice, samo ponekad proviri da mahne i javi se nekom od komšija. Njihova srdačnost, verujemo, pored neminovnog kvaliteta bureka i pita, doprinosi da imaju veliki broj stalnih mušterija.


Kažu da njihovi kupci nisu samo Detelinarci, već im dolaze iz celog grada: Limanci (kojima nedostaje ova pekarica), Podbarčani, Grbavčani... S obzirom na to da sarađuju i sa Glovom, svež i hrskav nišlijski burek može brzo da stigne do bilo kog kvarta.

A, svi koji su ga jednom probali, kažu da je nezamenjiv.

Oceni vest:
70
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dragana N

    pre 146 dana i 19 sati

    Da bi burek bio dobar mora da bude dobro zamašćen, što kaže Đjole da curi niz bradu. Suv burek nije burek!

    Oceni komentar:
    12
    18
  • Djordje Pozarev

    pre 146 dana i 19 sati

    Zaista,zaista vam kazem ko nejede Nisliski burek nece videti carstva nebeskog

    Oceni komentar:
    17
    13
  • Mikica

    pre 146 dana i 18 sati

    Valjda mi ovde znamo još uvek da napravimo burek.

    Oceni komentar:
    29
    11
  • Božidar

    pre 146 dana i 18 sati

    Nažalost Mikice, ne znate.

    Oceni komentar:
    18
    28
  • Koliba

    pre 146 dana i 17 sati

    Dobri su.Jako vredni, rade od jutra do sutra, ljubazni. Burek i peciva kvalitetni. Ne stede na punjenju, cene korektne. Za moj ukus masnije i tesko, ali koliko vidim, to većina trazi i voli. Meni su za sad u NS najbolje pite i burek iz Kolibe. Jesu skuplji, ali najukusnije kod njih

    Oceni komentar:
    9
    26
  • Maja

    pre 146 dana i 17 sati

    Predivni ljudi, baš kao i proizvodi koje prave. Sve pohvale i preporuka, ko još nije probao NIŠKI BUREK, obavezno da proba!

    Oceni komentar:
    1
    27
  • JDC

    pre 146 dana i 16 sati

    Ljubazni i vredni ljudi, burek odličan!Srećno u daljem radu!

    Oceni komentar:
    0
    20
  • Malo van teme, ali - BITNO!

    pre 146 dana i 15 sati

    Ukazuje mi se, da ćemo koliko sutra čitati članak o abnormalnim poskupljenjima hrane u megadiskontima i lancima prodaje, najednom pa 20-30%.
    Sad, da li je u pitanju bezobrazluk, gramzivost pred Božiće ili jednostavno pokušaj diskreditovanja vlasti pred izbore, to ne znam.
    Ali pouzdano znam da ćete se svi vi koji ovo čitate iznenaditi kod sledećeg ulaska u prodavnice, jer ekonomskog razloga za ovoliko i iznenadno poskupljenje - NEMA.

    Oceni komentar:
    5
    16
  • Ja

    pre 146 dana i 11 sati

    Probala i burek i projice. Zaista je super burek, verujte mi projice jos bolje i to kupila sam unukama za uzinu, a ljubazna Danijela mi je rekla "slobodno vratite ako nebudu dobre" , naravno nisam vratila jer su bile predivne, nisu suvoparne kao u nekim pekarama, socne kao kad ih i ja napravim. Inace, nevolim kupovne projice. Jos cu isprobati i te pitice. Oseti se neka toplina kad udjem u tu pekaricu, nije veliki prostor ali ta toplina i ljubaznost prosto privlaci.

    Oceni komentar:
    0
    14
  • Aleksandar

    pre 146 dana i 11 sati

    Verenica i ja redovno idemo u ovu buregdzinicu i iskreno - fenomenalni su. Burek sa mesom im je savršenstvo, Pica burek mi je omiljeni iskreno, pa onda praćeno "čokoladnom ubicom" - kroasanom sa belgijskom čokoladom. Svakako najbolji burek na Detelinari sveukupno.

    Oceni komentar:
    0
    14
  • Frank

    pre 146 dana i 3 sata

    Često putujem, ali kad se vratim kući, prvo burek pa sve ostalo... ????????

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Neša

    pre 144 dana i 14 sati

    Probaću, nisam do sada. Ne živim u tom kraju, ali ponekad me put na nanese.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Gabit

    pre 142 dana i 16 sati

    Godinama pokušavam u Novom Sadu da pronađem burek koji nije filovan sa švapskim sirom koji se pretvori u pavlaku! I onda naleteh na ovaj članak. Odmah sutradan je isproban sa sirom ( u komadima napokon) a danas i sa mesom. Savršenstvo ukusa u oba slučaja! Ništa ja tu ne bih menjala! :)

    Oceni komentar:
    0
    5