NOPS: Cene na kasi moraju biti iste kao one na rafovima

NOPS: Cene na kasi moraju biti iste kao one na rafovima

Situacije u kojima se potrošači žale na višu cenu koja im je iskazana na kasi, u odnosu na onu koja je oglašena i istaknuta na rafu u prodavnici, prilično su česte, potvrdila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS).

To se pogotovo odnosi na robu široke potrošnje i na svakodnevnu kupovinu. Ovakvi propusti prodavce mogu skupo da koštaju, a za njihovo kontrolisanje odgovorna je tržišna inspekcija, piše Biznis.rs

Potrošač u navedenoj situaciji ima pravo da traži da mu se roba proda i da mu se naplati ona cena koja je oglašena kao akcijska, odnosno koja je istaknuta na rafu, pa je kao takva bila odlučujuća da obavi kupovinu.

Međutim, kada kupac dođe na kasu tu se dešavaju problemi, jer prodavci najčešće pokušavaju da se opravdaju različitim argumentima da je došlo do greške. Bez obzira na to, potrošač ima prava da insistira da mu se cena naplati po onoj koja je istaknuta i oglašena. Svaki trgovac mora da se drži istaknute cene i uslova prodaje – objašnjava za Biznis.rs pravna savetnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije Nikica Jovanović koja savetuje da se uvek prvo obratite prodavcu i pokušate sa njim da rešite problem.

Ukoliko prodavac ne uvaži žalbu potrošača koji naglasi da ima prava na cenu koja je istaknuta, slučaj se prijavljuje tržišnoj inspekciji, organu koji kontroliše u postupku inspekcijskog nadzora da li ima elemenata nepoštene, odnosno obmanjujuće prakse. Oni su ti koji će dalje dati krajnji sud na osnovu nadzora.

Prodavac mora jasno da istakne cenu ispod svakog proizvoda i to mora da bude vidljivo kada kupac uđe u radnju. Ne bi smelo da se dešava da su cene pomešane, iako je to čest problem u prodavnicama mešovite robe ili robe široke potrošnje. Takva situacija vrlo često kod kupaca stvara zabunu i nekada može da izazove sumnju da prodavac tako nešto radi namerno i tendenciozno, kako bi naveo kupce da kupe određeni proizvod.

Sistem i čitava prodaja trebalo bi da budu uređeni tako da lagodno može da se obavi kupovina bez bojazni da će nas na kasi sačekati druga cena. Da to bude jasno i nedvosmisleno istaknuto, kako bismo mogli da se odlučimo da li ćemo da kupimo taj proizvod ili ne – istakla je Jovanović.

Ona je napomenula da, posebno kada je reč o obući i odeći, ukoliko prodavac oglasi određeni popust u svojoj radnji bar petina asortimana u maloprodajnom objektu mora da bude na takvoj akciji. To je uslov da bi popust važio, odnosno da bi mogao da se zadovolji kriterijum reklamiranja robe pod najvišim procentom sniženja.

Izvor: Biznis.rs

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dušan Mamula

  pre 812 dana i 19 sati

  Voleo bih da mi neko predloži trgovinsku radnju u kojoj je najmanje izražena situacija da se pomešaju cene sa istaknutom robom na policama.Ili bolje rečeno, u kojoj trgovini ima najmanje ovakvih slučajeva prilikom kupovine robe.
  Takvu trgovinsku firmu bi trebalo pohvaliti, da ne kažem reklamirati, jer štiti prava kupaca. S druge strane, treba što češče kažnjavati trgovce,za iznete situacije kao u ovom članku. Možda će to uticati da bolje kontrolišu lica koja postavljaju robu na police.

  Oceni komentar:
  0
  7