Nova bajk stanica prekoputa kasarne "Arčibald Rajs"

Nova bajk stanica prekoputa kasarne "Arčibald Rajs"

– U JKP "Parking servis" ponosni smo na to što smo uspeli da završetimo prvu fazu parkirališta u dvorištu Matice srpske, čime je rešen saobraćajni kolaps u ulicama Nikole Pašića i Matice srpske, a u planu je i realizacija druge faze kojom se obuhvata prekrivanje parkirališta behatonom – naglasio je juče direktor ovog preduzeća Stevan Lugonja.

– Pre početka "NS bajk" sezone, otvorićemo novu biciklističku stanicu, 13. po redu, prekoputa kasarne "Arčibald Rajs" (Futoška ulica) , što dobija na značaju imajući u vidu jer će, prema najavama, kasarna biti pretvorena u studentski centar.

U cilju racionalizacije celokupnog "NS bajk" sistema, sve stanice biće softverski umrežene, što će znatno uticati na smanjenje troškova.

– Naš sistem automatizovane naplate osavremenjen je uvođenjem automatske naplate parkiranja u garažama kod Srpskog narodnog pozorišta – rekao je Lugonja. – S obzirom na to da se radi o pilot - projektu, automat se trenutno testira, dok se njegova puna eksploatacija očekuje u narednih mesec dana. Uskoro ćemo automatizovati i naplatnu stanicu kod Instituta u Sremskoj Kamenici, gde je, takođe, planirano asfaltiranje i uređenje gazeće površine na zatvorenom parkiralištu. Predviđeni su i radovi na uređenju opšteg parkirališta koje nije pod naplatom na Petrovaradinskoj tvrđavi, s ciljem da se posetiocima omogući bolji i kvalitetniji pristup, vodeći računa o održavanju komunalnog reda u oblasti parkiranja vozila.

Kako kaže Lugonja, u prethodnoj godini, SMS sistem za naplatu usluge parkiranja distribuiran je u dva nova grada – Kikindu i Zaječar. Obnovljena je saradnja sa starim korisnicima u Požarevcu i Novom Pazaru, te je JKP "Parking - servis" i dalje na liderskoj poziciji na tržištu softverskih usluga, u konkurenciji privatnog sektora.

Uveden je i novi sistem blokovskog parkiranja za korisnike povlašćenih stanarskih parking - kartica, po staroj ceni od 130 dinara. U ovom gradskom preduzeću uskoro očekuju isporuku specijalnog vozila - "pauk", koje će biti manjih gabarita, a namenjeno je uklanjanju vozila s nepristupačnih lokacija (manjih ulica, uskih prolaza i trotoara).

– Za ovu i narednu godinu planiramo da rešimo neka goruća pitanja na privremenim parkiralištima, pre svega u Radničkoj ulici – rekao je Lugonja. – Čekamo izmenu Plana detaljne regulacije grada da bismo mogli da rekonstruišemo i asfaltiramo pristupni put i deo prostora za parkiranje na vanuličnom parkiralištu u toj ulici, koja je trenutno pod tucanikom. Što se tiče garaže, koja je možda i najvažnija za rešavanje saobraćajnih gužvi, vode se intenzivni razgovori, ali sva pitanja treba preusmeravati na člana Gradskog veća za saobraćaj i gradske čelnike.

Kao društveno odgovorno preduzeće JKP "Parking servis" je sproveo i nekoliko akcija, poput "Očistimo svet", "Semaforizacija", "Ne parkiraj sebično", kao i različite akcije u saradnji s Udruženjem "Mame Novosađanke". A, kako kaže Lugonja, posebno su ponosni na to što su prvo i jedino javno preduzeće koje je doprinelo kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Intenzivno se obnavlja oprema za rad kontrolora parkiranja i dodatne opreme za transportna sredstva. Započeti su radovi na uspostavljanju modernog dispečerskog centra, kao i osavremenjavanju video - nadzora objekta i depoa JKP "Parking servisa".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan