Nova poskupljenja od sredine maja

Nova poskupljenja od sredine maja

Grupa osnovnih životnih namirnica, u kojoj su hleb, mleko, brašno, šećer, ulje i svinjski but, u maju će sigurno da dobije nove više cene, pošto 11. maja istekne mera Vlada Srbije o zamrzavanju cena tih proizvoda, doneta u novembru. Ekonomisti nemaju sumnje da će do tih poskupljenja doći, ali ne mogu da procene koliko će ono iznositi.

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Goran Petković kaže za beogradske medije da je sigurno da će ti proizvodi poskupeti. Ipak, ne veruje da će ova poskupljenja biti velika, već će se nove cene postepeno formirati.

Svi će podići cene gledajući u kupovnu moć potrošača. S druge strane, preduzeća nemaju pravo da stvaraju gubitke i ako nabavljaju robu po porasloj nabavnoj ceni, moraju da je prodaju po porasloj prodajnoj, da u toj transakciji ne bi imali gubitak. Do sad su bili u situaciji da moraju da prodaju po zamrznutoj prodajnoj ceni koja je niža od nabavne i to se dešava na mnogim tržištima. A država taj trošak svesno preuzima na sebe – objašnjava Petković.

Primera radi, građani Srbije troše struju koja se uvozi po ceni višoj od one koju plaćaju potrošači, a trošak na sebe preuzima EPS, odnosno država. Ipak, građani Srbije će ovakve razlike u ceni, koju u prvom trenutku nadoknađuje država, platiti kroz porez.

Kada su osnovne životne namirnice u pitanju, Petković očekuje da će njihove cene u maju, nakon šest meseci, konačno biti odmrznute.

Ako je cilj države bio da kroz zamrzavanje cena pomogne ugroženim grupama građana, to nije bio dobar način. Treba da direktno pomogne ugroženim grupama građana, a ne kroz zamrzavanje cena – kaže Petković.


Zamrzavanje cena, prema njegovom objašnjenju, može da bude korisno u kratkom roku
, kada je ono neizbežno i zato ta mera i postoji. Međutim, na duže staze, to je loša mera koja će sigurno dovoditi do poskupljenja.

Kako naglašava, svi građani će platiti, a najvišu cenu platiće oni koji imaju najmanje, jer će najviše poskupeti upravo osnovni proizvodi.

Kako svi znamo da ti proizvodi najviše učestvuju u budžetu tih siromašnih, a kada se njihove cene odmrznu, njima će biti najteže – navodi on.

Ceo tekst pročitajte na sajtu NOVA.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan