Nova pravila za vožnju električnog trotineta, kazne više od 1.000 evra

Nova pravila za vožnju električnog trotineta, kazne više od 1.000 evra

Osobe koje upravljaju električnim trotinetima važeći Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima tretira kao pešake, baš kao i one na rolerima i skejtbordovima.

U skladu sa tim, trenutno se na njih primenjuju odredbe zakona koje regulišu kretanje i obaveze pešaka u saobraćaju, prenosi 021.rs.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kažu da su najavljene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima od ogromnog značaja, jer se njima po prvi put zakonski uređuje korišćenje električnih trotineta, ali i drugih sličnih prevoznih sredstava.

Predlog novog zakona električne trotinete svrstava u laka električna vozila, to jest vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovata (kW), čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Trotineti koji premašuju bilo koji od navedenih kriterijuma neće se smatrati vozilom koje može učestvovati u saobraćaju na putu. Policijski službenik isključiće iz saobraćaja to vozilo, a isključivi razlog jeste bezbednost korisnika ovih vozila, ali i ostalih učesnika u saobraćaju – naglašavaju u iz MUP-a.


Obavezno nošenje tehničke dokumentacije

Izmenama zakona propisano je da vozač električnog trotineta, kada upravlja vozilom u saobraćaju na putu, mora kod sebe da ima tehničku dokumentaciju iz koje se mogu utvrditi tehničke karakteristike trotineta, uključujući snagu elektromotora i konstruktivnu brzinu.

Vozač električnog trotineta dužan je da na zahtev policijskog službenika pokaže tehničku dokumentaciju. Ukoliko nema kod sebe ili ne da policijskom službeniku na uvid tehničku dokumentaciju za prevozno sredstvo, sačiniće mu se prekršajni nalog, a propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara – upozoravaju.

Radna grupa koja je radila na izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima saglasila se da deca neće smeti da voze električne trotinete, već je predložena starosna granica od 14 godina, da bi lice imalo pravo da upravlja lakim električnim vozilom na javnim putevima. Za prekršaj ove stavke propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Ostatak teksta možete pročitati preko ovog linka.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Adam

  pre 384 dana i 45 minuta

  Zelim jednu stvar da kazem. Konkretno Irska zemlja koja je clanica EU nema zakon o elektricnim trotinetima, a Srbija ima. Nije lose imati zakon o trotinetima ali se postavlja drugo pitanje a to je zasto je Srbija pozurila da uvede takav zakon. Nije razlog da bi pomogla ucesnicima u saobracaju vec da bi kaznila ljude i napunila budzet na ustrb gradjana. Ne laje kera sela radi, vec sebe radi. Volim zemlju Srbiju ali ne i drzavu.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Vrč se kotrlja do vode

  pre 383 dana i 20 sati

  Srbija je potrčala da oduzima pravo raspolaganja putnim troškovima, kao eksperiment vladara sveta. Što je protivustavno. Sledeće je topli obrok. Da ti Poslodavac odredi gde ćeš da trošiš pare od toplog obroka. Zatim ide Regres. Da ti on odredi gde se smeš odmarati. I na kraju i plata. Da po bodovima sa Euprave smeš ili ne smeš trošiti.
  Portugalija, Srbija, Italija i Grčka su u grupi prvog eksperimenta.
  Iako to ne govore zašto, svi iz vlasti PRIMENJUJU naređenja vladara sveta, iz Brisela.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Joca

  pre 383 dana i 26 minuta

  Šta je tehnička dokumentacija koju su izmislili ovi stručnjaci?Ko ima trotinet kao da ima nukleatno oružje a ne ispravni i načipovani krševi sa bahatim vozačima i dalje divljaju po putevima

  Oceni komentar:
  0
  2