NOVA SAZNANJA: Hlorokin opasan za kovid pacijente?

NOVA SAZNANJA: Hlorokin opasan za kovid pacijente?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da privremeno odustaje od upotrebe hidroksihlorokina prilikom lečenja kovid pozitivnih pacijenta, i to nakon što je u medicinskom časopisu Lanset prošle nedelje objavljen rad koji navodi da među pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.

Antimalarici hidroksihlorokin i hlorokin, koji su inače deo terapije za obolele od autoimunih bolesti, nalaze se i u srpskom protokolu za lečenje određenih kovid pozitivnih pacijenata.

Dnevni list Danas je juče pokušao da dobije doktora Gorana Stevanovića, načelnika Infektivne klinike, i doktora Branka Baraća, koji su jedni od autora srpskog protokola, ali oni nisu odgovarali na pozive i poruke.

Istovremeno, direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus poručio je da se obustavlja upotreba hidroksihlorokina u okviru istraživanja "Solidarnost" dok se ne ispitaju podaci o njegovoj bezbednosti.

Pitanje bezbednosti stiglo je na dnevni red pošto je grupa naučnika u radu objavljenom u Lansetu prošle nedelje dovela u pitanje upotrebu hidroskihlorokina i hlorokina u lečenju kovid pacijenata. Rad je baziran na podacima koji su dobijeni iz 671 bolnice, u kojima je boravilo 96.032 pacijenta obolelih od korona virusa u periodu između 20. decembra prošle godine i 14. aprila ove godine.

Među ovim pacijentima, njih 14.888 dobili su terapiju koja je podrazumevala ili samo hlorokin, odnosno hidroksihlorokin ili ova dva leka u kombinaciji sa antibioticima, dok su ostali činili kontrolnu grupu.

– Nismo primetili nikakvu korist od hidrokishlorokina ili hlorokina (kada se upotrebljavaju sami ili u kombinaciji sa makrolidom) na ishod bolničkog lečenja prilikom njihove upotrebe u ranoj fazi nakon dijagnostikovanja kovida 19. Svaki od ovih lekova samostalno ili u kombinaciji sa makrolidom povećava šansu od klinički značajne pojave ventrikularne aritmije i povećava rizik od smrti u bolnici – stoji u ovom radu.

Inače, istraživanju o lečenju kovid pacijenata "Solidarnost", koje je pokrenula SZO, a kome se do sada priključilo ili izrazilo nameru da se priključi 100 zemalja, pored hidroksihlorokina, obuhvata i remdesevir, antivirusni lek, Iopinavir i ritonavir, koji se koriste pri lečenju HIV-a, interferon beta-1a, koji se koristi u terapiji multiple skleroze.

Pri tome, direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus objasnio je da se nastavlja sa upotrebom ostalih lekova u okviru programa "Solidarnost".

Ostatak vesti možete pročitati OVDE

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milojko

  pre 1454 dana i 8 sati

  Sve što je na bazi hlora ne može biti zdravo, počevši od soli.
  Pitanje je koliko je pacijenata umrlo potpomognuto tretmanom hlorokina.
  Ali, SZO naredila, poslušni lekari moraju sprovesti protokol i - udri po hlorokinu!
  Da se desi situacija i SZO naredi - cijankalij je lek - udri narod sa cijankalijem.
  Ne zaboravimo da su 50-tih reklamirani proizvodi kao radioaktivni . što je bilo super, novo naučno i poželjno, pa i radioaktivna čokolada.
  Dok budala nije shvatila da postoji još nešto.
  A i dan danas zrače svu hranu radi trajnosti, dok ne dopre do svih ušiju šta je ACB i šta radi ljudima.
  No, mi smo neuki, a tamo neko dobio diplomu i na račun nje i dozvolu za ubijanje, ako treba.
  I onda se čude - zašto narod ne veruje današnjim vakcinama.
  I pri tome, odbijaju uvoz ruskih, već s emoraju kupovati samo zapadne - naših dokazanih prijattelja još 1999.
  Ne bih bio tako gnevan da svojim očima nisam video šta su laboratorije radile još 1997-me,
  za čiji račun, kada su UN morale reagovati zabranom.
  Zato gospodo, moražemo preispitati ko je danas ko i kakv renome ima.
  A silovanje naroda..... samo probajte.

  Oceni komentar:
  1
  2