NOVA UREDBA: Ko ima pravo na status energetski ugroženog kupca i manje račune za struju i gas

NOVA UREDBA: Ko ima pravo na status energetski ugroženog kupca i manje račune za struju i gas

Vlada Srbije uskoro bi mogla da usvoji novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, koja će omogućiti siromašnijim građanima da račune za struju, toplotnu energiju i gas plaćaju po povlašćenim tj. nižim cenama.

Da bi domaćinstva uopšte mogla da ostvare ovakvu vrstu pomoći oni moraju, prema najavama, da imaju primanja do 18.000 mesečno (u slučaju da domaćinstvo broji jednog člana, pa sve do 70.000 za domaćinstva do 6 i više članova. Pravo na status energetski ugroženog kupca imaju ljudi lošeg materijalnog ili imovinskog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe kojima život zavisi od struje, tačnije koji moraju da budu prikačeni na aparate.

Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas – kažu za "Blic Biznis" iz resornog ministarstva.

Kako navode, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu je u postupku usvajanja.

Navedena Uredba, po svojoj prirodi, predstavlja zbir podsticajnih mera koje su usmerene za postizanje cilja smanjenja energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanja njegovih prava. Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca, pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava – navode iz ministarstva i zaključuju:

– Povećan je i prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje ovog statusa i razrađeni i drugi uslovi, sve u cilju povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca. Procenjuje se da će se sa novom uredbom broj korisnika pomoći – krajnjih kupaca električne energije sa 72.694 povećati na oko 191.000.

Koliko je to smanjenje?

Ako pogledamo trenutnu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, umanjenje mesečne obaveze iskazuje se umanjenjem mesečnog računa za električnu energiju za iznos utvrđen množenjem utvrđene količine potrošene struje (npr. za domaćinstvo sa jednim članom do 120 kWh mesečno, pa do domaćinstava sa šest ili više članova tj. 250 kWh mesečno) sa višom dnevnom tarifom iz zelene zone uvećane za 10 odsto.

Što se tiče umanjenja mesečne obaveze za prirodni gas, ono se obračunava množenjem utvrđene količine koja je potrošena sa tarifom za potrošače iz grupe domaćinstva koje snabdeva Javno preduzeće "Srbijagas" uvećanom za 5 odsto.

Poskupljuje struja

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) za 6,5 odsto (bez akciza i PDV-a), što će sa dažbinama iznositi oko 8,3 procenata više na račun građana.

Struja poskupljuje 1. septembra

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 624 dana i 7 sati

  Ko je to odlučio da bude 18000?! Zar oni koji imaju 25/26 hiljada nisu ugroženi?! Ti koji "određuju" te cifre nisu ispod 1000 eura mesečno, i po onoj narodnoj "sit gladnom ne veruje"! Svi ispod 30 000, ako žive sami su UGROŽENI !Već sa više članova koji imaju bilo kakva primanja, to se nekako kompenzuje, i lakše se "izlazi na kraj"!

  Oceni komentar:
  2
  23
 • Dragan Mitrovic

  pre 486 dana i 13 sati

  Niste se setili ratnih vojnih invalida kada su u pitanju popusti za plaćanje potrošnje struje. Nas nema puno ali nas ima nažalost. Ratni vojni invalidi nisu oslobodjen ni plaćanje TV takse sem onih koji su 100 posti invalidi koji su slepi i bez udova pa Boze oprosti mi njima možda i nije stalo do gledanja TV. Godpoda će se setiti ratnih vojnih invalida kad budu neke godišnjice i secanja na razne bitke u odbrani nama jedine zemlje Srbije .

  Oceni komentar:
  0
  6