Novaković: Grad pomaže Galensu, Miladinović: Želim da NS ima dobre investitore

Novaković: Grad pomaže Galensu, Miladinović: Želim da NS ima dobre investitore

"Vode Vojvodine" nisu dale saglasnost na Generalni urbanistički plan Novog Sada koji predviđa podizanje novog nasipa uz Dunav i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa, u delu javnosti poznatog kao "Novi Sad na vodi".

Iz dokumenata, koje je novinarima prosledio poverenik Narodne stranke za Vojvodinu, jasan je stav tog preduzeća – zakonski to ne mogu učiniti, jer je izgradnja na vodnom zemljištu zabranjena. S druge strane, izrađivači plana tvrdnje odbacuju i, poput gradonačelnika, optužuju "Vode Vojvodine" da koče razvoj grada.

Na štafelaju pod prozorom gradonačelnika, Borislav Novaković je izložio budući plan Grada da, kako je rekao, nasip pomeri pola kilometra u korito Dunava.

Odavde dovde dobijete branjeni deo u kom možete raditi stanogradnju i tako od korita reke, u kom po zakonu ništa ne smete graditi, dobijate stambenu zonu od 165 hektara – rekao je Novaković a prenosi N1.


On tvrdi da iza svega stoji sprega gradske vlasti i građevinske kompanije Galens, koja je pre par godina kupila Brodogradilište.

Činjenicom da nasip pomera 500 metara, znači da brodogradilište nije više u koritu reke, nego iza nasipa. Time ovo zemljište, koje je u ovom trenutku potpuno bezvredno, postaje najskuplje građevinsko zemljište u državi – kaže nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

S druge strane, direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, izjavio je za N1 da se nova odbrambena linija planira bez izmeštanja postojeće. 

On kaže da će tek dva odsto prostora biti stambeno-poslovna zona, deo gde je danas brodogradilište. Kamenička ada biće, kaže, zona parkova, sporta, turizma i ugostiteljstva sa 60 odsto više zelenila, a grad bezbedniji od poplava. Ponavlja reči gradonačelnika da "Vode Vojvodine", nedavanjem saglasnosti, "koče razvoj grada".

Ovaj objekat, vodni objekat zaštite od poplava, je vodni objekat i naravno da on može da se radi i po prostornom planu i po Zakonu o vodama, što "Vode Vojvodine" negiraju i što je apsolutno netačno – tvrdi Miladinović.

U "Vodama Vojvodine" su zvanično i dalje bez komentara a stav ovog preduzeća je stigao do javnosti tek kad je Borislav Novaković obznanio njihovu prepisku sa "Urbanizmom". U svom dokumentu citiraju propise po kojima je izgradnja na vodnom zemljištu Dunava zabranjena. Dodaju i da je za promenu namene vodnog zemljišta na kom bi se gradili stambeni, poslovni i sportski objekti, potrebna promena zakona ili donošenje lex specialisa.

Šta o ovome kaže Miladinović, a šta Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan