NOVE MERE ZA PRIVREDNIKE: Firme koje su već koristile pomoć biće automatski prijavljene

NOVE MERE ZA PRIVREDNIKE: Firme koje su već koristile pomoć biće automatski prijavljene

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će sutra na sednici Vlade Srbije biti usvojen pravni okvir novog paketa ekonomskih mera, koji obuhvata isplatu 60 odsto minimalne zarade za avgust i septembar, ali i jedan mesec odlaganja plaćanja poreza i doprinosa.

To je oko 66 milijardi dinara, koliko će biti izdvojeno za dodatnu pomoć privrednicima u avgustu i u septembru. Ako uzmete u obzir sva preduzeća koja su u julu dobila minimalnu zaradu za zaposlene, reč je 1,05 miliona zaposlenih. Oni će dobiti još dva meseca po 155 evra po radniku naveo je Mali, saopštilo je Ministarstvo.

Istakao je i da novi paket mera ima novine u cilju olakšanja procedura i bržeg dobijanja novca.

Sva pravna lica koja su na kraju jula dobila novac za zaposlene, ne treba da se prijavljuju, jer će 60 odsto minimalne zarade po radniku dobiti automatski. Želeli smo da procedura bude jednostavna – kazao je ministar.

On je dodao da su u novi paket ekonomskih mera uključena i novoosnovana preduzeća, zaključno sa 20. julom, ali da je neophodno da se prijave za pomoć u naredna dva meseca za 60 odsto minimalne zarade po radniku. Potrebno je, prema njegovim rečima, da do 15. septembra podnesu poresku prijavu na kojoj će kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade staviti 5. januar 2021. godine. Kako je objasnio, to su oni privredni subjekti koji su osnovani nakon 15. marta, odnosno nakon uvođenja vanrednog stanja, a koji prošlog puta nisu imali pravo na pomoć.

Naveo je da je zadržavanje radnih mesta jedan od prioriteta donošenja novih ekonomskih mera.

Imate zabranu otpuštanja ako koristite mere Vlade Republike Srbije u periodu od tri meseca od isplate poslednje minimalne zarade. Uz novu pomoć u avgustu i u septembru, mi već dolazimo do kraja godine, s tim da će u privatnom sektoru biti ne više od 10 odsto smanjenog broja radnika – kazao je Mali i dodao da su vidljivi i efekti prvog paketa mera, jer je zaključno sa 30. julom isplaćeno više plata nego zaključno sa 29. februarom ove godine.

On je podvukao da je država stabilna i da građani mogu da budu spokojni.

Zato kažemo da su plate u javnom sektoru stabilne, penzije takođe. Očekujemo i da će privatni sektor mnogo lakše da se nosi sa krizom izazvanom virusom korona – rekao je Mali.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan