NOVI DSS: "Soko" je dokaz da i Novom Sadu trebaju šine

NOVI DSS: "Soko" je dokaz da i Novom Sadu trebaju šine

Javni gradski saobraćaj u Novom Sadu potrebno je poboljšati uvođenjem elemenata šinskog saobraćaja, odnosno lake gradske železnice ili tramvaja, poručuju iz novosadskog Gradskom odboru Nove demokratske stranke Srbije.

To bi omogućilo brz i efikasan prevoz ogromnog broja putnika na najopterećenijem pravcu istok–zapad (Begeč–Budisava), navode u ovoj stranci i dodaju da je brzi voz "Soko" koji povezuje Beograd i Novi Sad pravi primer adekvatnog rešenja javnog saobraćaja te da veliko interesovanje građana za putovanje na ovoj relaciji govori u prilog činjenici da putnici znaju da prepoznaju funkcionalna rešenja po pitanju transporta bilo da je reč o putovanju zbog posla ili iz nekog drugog razloga.

Dr Bojan Radojević, predsednik novosadskog Gradskog odbora Novog DSS je izjavio da je evidentno da se u Srbiji grade brze pruge, u Beogradu je započeta izgradnja metroa, a "jedino Novi Sad nikako da smogne hrabrosti da započne sa planiranjem i izgradnjom svog nasušnog šinskog javnog prevoza".


Za razliku od prevoza vozom, koncept javnog saobraćaja u drugom po veličini gradu u Srbiji ne odgovara potrebama građana koji su svakodnevno izloženi stresu zbog sve većih gužvi (naročito u špicu). Problem predstavljaju još i buka i zagađenje vazduha – ocenjuje Novi DSS i dodaje da se broj vožnji automobilom povećava iz godine u godinu, dok se pešačenje i učešće prevoza putnika javnim prevozom smanjuje.

Biciklistički saobraćaj je intenziviran, ali i dalje sveukupno vrlo malo učestvuje u prevozu putnika. Saobraćajna infrastruktura u centralnom delu grada se nije povećala, a ulice su istog profila već decenijama unazad. Građani očekuju da se to stanje popravi, smatraju u toj stranci. Kako navode, zbog svega ovoga "javni gradski prevoz mora radikalno da se menja i omogući prebacivanje putnika sa kraja na kraj grada brzo, efikasno i ekološki prihvatljivo".

Oni smatraju da bi, umesto kupovine električnih autobusa, novac trebalo usmeriti na planiranje i uvođenje elemenata šinskog saobraćaja.

Prema Studiji koju je izradio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, novu tramvajsku mrežu bi činilo 5 linija:

• Linija 1: Novo Naselje – Centar – Liman IV

• Linija 2: Železnička stanica – Sremska Kamenica I (Mišeluk) 

• Linija 3: Novo Naselje – Centar – Sremska Kamenica (Mišeluk)

• Linija 4: Novo Naselje – Centar – Petrovaradin

• Linija 5:  Liman IV – Centar – Petrovaradin.

Novi DSS ističe da su savremeni tramvaji bezbedni i komforni za vožnju. Osim toga, predstavljaju brz i ekološki prihvatljiv način urbanog javnog transporta. Niskopodni tramvaji omogućavaju lak ulazak putnika, naročito starijim osobama, osobama sa invaliditetom, roditeljima sa decom, biciklistima itd. Tramvaj može da preveze veliki broj putnika za kratko vreme, ne meša se sa ostalim gradskim saobraćajem i zbog toga je brži od drugih vidova saobraćaja. Pokreće ga nečujni elektromotor pa ne pravi buku. Moderni tramvaji imaju klima uređaje, u njima svira muzika, najavljuju se dolazeće stanice.

Ovakav vid transporta pružio bi neophodnu alternativu automobilskom saobraćaju koji već godinama zatrpava širi centar grada – poručuju iz GO Novog DSS i apeluju da se započne sa sprovođenjem te važne investicije koja bi olakšala svakodnevno funkcionisanje građana i turista u Novom Sadu.

Podsećamo, DSS je, u sklopu izborne liste "Metla 2020" na oslednjim lokalnim izborima predložio da se tramvaj vrati u Novi Sad.

Pokret "Metla 2020": Povratak Tramvaja u Novi Sad – povratak u budućnost

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 676 dana i 9 sati

  Ma kakv tramvaj. Prvo da se regulise nesmetano odvijanje prevoza, parkinzi u centru da se obezbedi stanarima parkiranje, da autobusi funkcionisu nesmetano. Uskoro dolazi vreme deljenih elektro vozila, koje bi grad mogao da kupi da se dele uz odredjenu pretplatu, manite se 19. veka besposlicari.

  Oceni komentar:
  2
  0