Novi kotao u toplani "Istok"

Novi kotao u toplani "Istok"

"Novosadska toplana" planira da izgradi dodatni kotao od 60 megavata u toplani "Istok". Predviđeno je da izgradnja traje dve godine, a "Toplana" će je sama finansirati s 325 miliona dinara.

Kako prenosi Dnevnik, ovaj potez u "Novosadskoj toplani" karakterišu kao veliku investiciju i veoma važnu za sistem daljinskog grejanja u gradu. Ove godine je za te potrebe obezbeđeno 162,5 miliona.

Novi kotao će poboljšati energetsku efikasnost i pouzdanost sistema, a iz "Toplane" kažu i da će poboljšati grejanje na Podbari, Rotkvariji i u delu Starog grada, koje će biti stabilno i pri veoma niskim temperaturama, te će toplana "Istok" pri takvim vremenskim uslovima moći da greje i bez povezivanja s TE-TO kao što je sada slučaj.

Kako navode iz "Toplane", uspešno je izgrađeno i kogeneraciono postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije u toplani "Zapad". Postrojenje je rezultat programa četvrte faze rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, i može da proizvede značajnu količinu struje koju će Toplana prodavati EPS-u po povlašćenim cenama za struju iz "zelenih" izvora.

Osim toga, nova tehnologija omogućiće da postojeći kotlovi za pripremu tople potrošne vode smanje utrošak goriva i povećaju kapacitet za proizvodnju tople vode za domaćinstva. U "Novosadskoj toplani" kažu da se u budućnosti može očekivati da će "Zapad" biti u mogućnosti i da hladi i klimatizuje poslovne zgrade. Period isplativosti te investicije procenjuje se na 2,2 godine, nakon čega će "Toplana" početi da ostvaruje čistu dobit iz objedinjene proizvodnje toplote i električne energije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan