NOVI KUĆNI RED: Fiksne kazne za pravljenje buke, škrabanje po zidovima, nezaključavanje ulaza...

NOVI KUĆNI RED: Fiksne kazne za pravljenje buke, škrabanje po zidovima, nezaključavanje ulaza...

Nova gradska Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zradama na teritoriji grada Novog Sada usvojena je krajem decembra i uvela je institutuciju upravnika zgrade, fiksni iznos kazni za kršenje odredbi i još neke manje novine u odnosu na prethodne propise.

Tako je, piše "Dnevnik", period dnevnog odmora – tokom kog je zabranjeno dizati bilo kakvu buku (vikanjem, trčanjem, skaknjem, igranjem loptom...) – određen od 16 do 18 časova radnim danima i vikendom, a noćni odmor radnim danima od 23 do 5 časova ujutro, dok je vikendom taj period u vremenu od 23 do 7 sati. 

I pri obavljanju spoljašnjih aktivnosti, kao što je košenje trave, mora se poštovati vreme odmora. Кućne žurke i slavlja i dalje mogu da traju i u vreme odmora, ukoliko se na vidnom mestu u zgradi postavi obaveštenje, ali ni tada ne mogu trajati duže od sat po ponoći, navodi novosadski dnevni list.

Kada su kazne u pitanju, "Dnevnik" prenosi da novčana kazna za pravljenje buke u vreme odmora iznosi 10.000 dinara za prekršioca. U tom iznosu su i kazne za neodgovarajuće izvođenje radova za potrebe stanara, nezaključavanje ulaza, neprijavljivanje stanara, za škrabanje po zidovima i slično. Ukoliko je stanar pravno lice, iznos tih kazni penje se na 50.000 dinara, odgovorno lice u tom pravnom licu plaća 10.000, a preduzetnik 30.000.

Кazna od 20.000 dinara propisana je za upravnika ukoliko ne istakne potrebna dokumenta i obaveštenja u zgradi, ukoliko su podrumski prozori bez rešetke ili mreže, ukoliko ne postavi obaveštenje o kvaru lifta, ne održava gromobrane, protivpožarnu opremu i slično, piše "Dnevnik".

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE

Oceni vest:
8
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroslav

  pre 2239 dana i 19 sati

  Cemu kucni red kada svako moze da radi sta hoce, cemu vreme odmora kada ne sme biti buke, a postavljanjem jednog papira zurka ili slavlje moze biti organizovano kada zelimo do 1 sat po ponoci.. Ovakvim kucnim redom deca se ne mogu naspavati za skolu, a odrasli na posao. Ovakav kucni red u potpunosti podrzava bahatost i ne postovanje osnovih ljudskih prava i sramotan je za Novi Sad. Nesto kazemo za susenje vesa na terasi, a sta da radimo sa terasama koje su zatvorene, i narusen je izgled zgrade. .......................TREBA POJEDINE DELOVE KUCNOG REDA MENJATI.

  Oceni komentar:
  7
  33
 • nenad

  pre 2085 dana i 12 sati

  kucni red koji je u toku dana trajao 4 sata smanjuje se na samo dva i to samo od 16 do 18 tako da trenutno mi od 8 ujutru do 16h buse vec dve nedelje a ja pritom radi do 04 i onda busilice od 8 do beskonacno zakon je nikad bolji a prave ga zna se ko mafijasi... a delice papirice ko konfete zato odmora niakd i ece biti zakon idealnan za bespravne radove na stetu svih

  Oceni komentar:
  4
  19
 • Rajkica

  pre 1770 dana i 6 sati

  Ovo ko je odlucio da se smanji kucni red, zasluzuje svaku osudu, zamislite da vam neko satima lupa busi i skace, pa gde je tu zastita gradjana i njihovih prava na miran zivot?

  Oceni komentar:
  0
  12
 • ja_glavom_i_bradom

  pre 1368 dana i 15 sati

  Da li to znaci da van perioda koji su oni propisali ja mogu da uzmem loptu i igram fudbal po hodnicima, jer boze moj nije period odmora? Kakav debilizam i sprdnja od zakona

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Nema zakona

  pre 1368 dana i 10 sati

  Redovno slušam kera kako laje u 01.30h noću i pravi buku kada ga gazde ostave samog u betonskoj kocki.
  Gazde su došle iz atara, sa salaša. ne vredi razgovarati.
  Ne vredi kera prijavljivati komunalnoj policiji koja ne postoji zbog građana.
  Ostaje samo tiha patnja, i eventualno želja da kera snađe neka terminirajuća bolest.

  Oceni komentar:
  4
  1