Novi Sad dobija prečistač otpadnih voda?

Novi Sad dobija prečistač otpadnih voda?

Novi Sad bi tek u narednih nekoliko godina trebalo da konačno dobije centralni prečistač otpadnih voda, a sada se radi novi generalni projekat. N

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku Dragana Božića, počela je izrada generalnog projekta i takozvane "pre-fizibiliti studije" za ovo postrojenje, a očekuje se da će taj posao biti završen do kraja godine.

"Izrada dokumentacije za budući prečistač koštaće milion evra, koje smo dobili kao "grant" iz Evropske investicione banke. Reč je o bespovratnim sredstvima. Generalni projekat i "pre-fizibiliti studija" koštaće 350 hiljada evra, a radiće ih međunarodna konsultantska grupa "COWI", uz nadzor Grada i JKP "Vodovod i kanalizacija", objašnjava on za naš portal.

U posao je uključeno i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kao i internacionalna organizacija JASPER. "Prvi sastanak između svih učesnika u ovom poslu imali smo 6. jula i očekujemo da će kompletna dokumentacija biti završena za godinu dana", dodaje Božić.

Prema njegovim rečima, završetak projekata je neophodan preduslov za traženje finansijera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. "Reč je o ogromnoj investiciji, koja se procenjuje na između 80 i 120 miliona evra. Očekujemo da će najveći deo novca biti obezbeđen iz budžeta Evropske unije, prema čijim propisima najkasnije do 2030. godine centralni prečistač mora da bude završen na Dunavu kod Novog Sada", navodi Božić za 021.

Generalni projekat bi trebalo da razreši neke od osnovnih dilema, poput lokacije za prečistač, zemljišta, okvirne vrednosti investicija i slično. Posle toga sledi izrada idejnog, pa glavnog projekta. Ukoliko sve bude išlo zacrtanom dinamikom, sledeće godine Novi Sad bi mogao da konkuriše za sredstva za izgradnju ovog postrojenja.

Podsetimo, centralni prečistač otpadnih voda važi za kapitalni projekat gradskih vlasti još od 2009. godine, kada je, kao takav, istaknut i na zvaničnoj gradskoj prezentaciji, a tadašnji gradonačelnik Igor Pavličić je u nekoliko navrata najavljivao početak radova na njegovoj realizaciji. Novi Sad i Beograd su jedini veći evropski gradovi u kojima ne postoji centralni prečistač.

Prošle nedelje crvena tečnost ispuštena u Dunav sadržala je veliku količinu eritrocita i leukocita, odnosno krvi, pokazao je zvanični izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine. U vodi je pronađena i velika količina bakterija, najviše Ešerihije koli.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan