Novi Sad je spreman za visoke temperature

Novi Sad je spreman za visoke temperature

Na tri lokacije postavljene su cisterne sa pijaćom vodom, javne česme na više mesta u gradu su ispravne, a sve nadležne službe su u stanju pripravnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu, uputilo je Komandantima i načelnicima štabova za Vanredne situacije Južno-bačkog okruga dopis povodom Upozorenja za ekstremno visoke temperature.

Miloš Vučević je istakao da je lokalna samouprava u Novom Sadu u stalnoj komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom i Sektorom za vanredne situacije, kao i u koordinaciji sa svim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i resornim Gradskim upravama.

- Gradska preduzeća su u punoj pripravnosti. Cilj nam je, između ostalog, da apelujemo na građane da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre, da bismo sprečili pojavu požara na otvorenom. Osim toga bezbeđene su cisterne sa vodom za piće koje su locirane na najfrekventnijim mestima u gradu – rekao je Vučević, dodajući da ekipe zdravstvenih službi u narednim danima trebale bi da pojačaju aktivnosti na obezbeđenju dovoljnog broja patronažnih ekipa.

JKP "Vodovod i kanalizacija" je postavila cisterne sa pijaćom vodom na tri lokacije u gradu, a to su centar grada - na Trgu slobodeFutoška pijaca na uglu Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice i na Železničkoj stanici - kod sata. 

Česme sa pijaćom vodom nalaze na sledećim lokacijama:

Pozorišni trg 3, Zmaj Jovina ulica 22-24, ugao Dunavske ulice i Ulice Ignjata Pavlasa, ugao Bulvara Mihajla Pupina i Ulice Žarka Zrenjanina, ispred Uspenske crkve, na Bulevaru oslobođenja br. 12, kao i na broju 102, na uglu Bulevara oslobođenja i Futoške ulice i uglu ulica Novosadskog sajma i Hajduk Veljkove.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je danas upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu do 12. jula, kada se u većini krajeva očekuje toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 stepena  do 38 stepena , a ponegde i do 40.

Što više vode i što češći odmori za radnike

Visoke temperature za koje meteorolozi kažu da će u Beogradu danas dostići i 37 podeljak Celzijusove skale, opasne su za sve građane ali najugroženiji su stariji i radnici na otvorenom, koji moraju da piju što više vode i često se odmaraju, kaže za Tanjug portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Koliko "tropske" temperature utiču na zdravlje građana, najbolje pokazuje, kaže Macura, to što su od 87 intervencija, koje su do podneva sprovedene, čak polovina bili kolapsi na javnom mestu izazvani vrućinom.

Najosetljiviji su, rekla je, stariji građani koji često nisu ni svesni koliko je u stvari toplo.

- Njima je najgore, jer imaju lošu cirkulaciju i ne osećaju kolika je temperatura, oni piju svoju terapiju za hipertenziju tako da očekivano mogu da se onesveste na ulici ili da dožive kratkotrajan gubitak svesti koji može da dovede do nekih povreda – istakla je.

Što se radnika na otvorenom tiče, kojiima je kaže Macura, najteže, važno je da unose što više mineralnih voda i tečnosti zbog toga što se gube elektroliti, natrijum i kalijum.

- To moraju da nadoknade pijući vodu – kaže Macura, uz savetovanje da se što češće odmaraju, jer nijedan organizam ne može da trpi ceo dan visoke temperature.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan