Novi Sad: Ledenice opasnost i za građane i za imovinu

Novi Sad: Ledenice opasnost i za građane i za imovinu

Ledeni talas u Srbiji polako jenjava. Temperature su od jutros, iako ponegde u minusu, uobičajene zimske. Međutim, nova opasnost vreba zbog pojave ledene kiše i poledice.

Posle ledenih dana i temperature koja je dostizala i minus 24, meteorolozi kažu da ćemo moći da predahnemo od hladnoće.

Ali, ne i od ledene kiše i ledenica. U centru Novog Sada, ledenica je sa krova zgrade pala na parkiran automobil, a potom udarila u izlog lokala i razbila staklo. Prava je sreća, kažu sugrađani, da niko nije povređen.

- Pojavile su se ogromne ledenice opasne po život, i upravo kod nas ovde na stomatološkoj klinici je jedna tako velika ledenica pala na putnički auto odbila se i razbila izlog i napravila materijalnu štetu, i naravno moglo je biti tu i mnogo većih posledica – rekao je za Radio televiziju Vojvodine Dušan Jandrić.


U Upravi za inspekcijske poslove poručuju da su obilaskom terena utvrdili desetak lokacija u Novom Sadu na kojima postoji opasnost od padanja ledenica i veće količine snega sa krovova zgrada.

- Na te lokalitete radnici gradske uprave za inspekcijske poslove su izašli i ono što je bilo bitno je da prvo obezbedimo te objekte da ne bi neko bio povređen, a s druge strane da se preduzmu mere u smislu ko je odgovoran i ko treba to da ukloni kako ne bi bilo pretnja po naše sugrađane  – izjavio je Miroslav Laketić, vd načelnika Uprave za inspekcijske poslove.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu da je od ponedeljka primljeno oko 200 pacijenata zbog padova.

- Konkretno u poslednja 24 časa, bilo je 49 pacijenata sa povredama lokomotornog aparata, od kojih je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, i jedan pacijent mlađe životne dobi sa prelomom potkolenice jutros je hitno operisan – rekao je za RTV dr Vladimir Harhaji, načelnik operativnog odeljenja Klinike za ortopedsku hirurgiju KCV.


Prema "Odluci o uređenju grada Novog Sada", preduzetnici, ustanove i druga pravna lica, kao i stambene zajednice i vlasnici i zakupci stanova i porodičnih zgrada ili kuća, obavezni su da čiste sneg i led sa trotoara i uklanjaju ga s krovova, ako to predstavlja opasnost za prolaznike i objekat.

Kako prenosi "Dnevnik", pri uklanjaju snega i leda s krovova prolaznici moraju biti upozoreni o tome.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan