NOVI SAD: Menja se gradska odluka o pravilima kućnog reda u zgradama

NOVI SAD: Menja se gradska odluka o pravilima kućnog reda u zgradama

U slučajevima buke ili drugog remećenja mira, stanari više neće morati da pišu upravniku zgrade, a upravnici više neće biti dužni da "podučavaju" prekršioce pravila kako da se ponašaju.

Odbornici i odbornice Skupštine grada Novog Sada na sednici koja je zakazana za četvrtak 27. decembar trebalo bi da usvoje izmene odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koja je dovela do nezadovoljstva građana i brojnih žalbi Zaštitnici prava građana Novog Sada, prenosi portal 021.rs.

Relativno skoro usvojene izmene odluke ponovo se menjaju jer su dovele do revolta kako stanara, tako i upravnika, na koje je bez ranijeg upozorenja bio prebačen deo nadležnosti komunalne policije. Ovim izmenama se stanje popravlja.

U staroj odluci je bio sporan član koji je predviđao da stanari, kad nastane neki problem, prvo kontaktiraju upravnika zgrade u pisanoj formi, a upravnik potom podučava prekršioce i pravi belešku. Tek ako se ponovo dogodi neki problem s istim stanarima, kontaktiraju se komunalci.

Izmenama odluke briše se obaveza stanara da pišu upravniku, kao i obaveza podučavanja prekršilaca, već se uvodi mogućnost da upravnik ili sam stanar odmah po pojavi buke ili drugog remećenja kontaktira inspekciju.

Predložena je i izmena odluke u delu koji se odnosi na porodična slavlja u stanu – briše se odredba koja predviđa da su, u slučaju održavanja porodičnih slavlja, stanari dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi obaveste o tome ostale stanare. Samim tim se ukida i ograničenje trajanja porodičnog slavlja do 1 sat posle ponoći.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu 021.rs.

Oceni vest:
13
10

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrivoje Simić - prof. upravnik

  pre 1008 dana i 6 sati

  Treba jasno i precizno definisati u izmenama i dopunama ove Odluke šta se podrazumeva pod pojmom PORODIČNOG SLAVLJA da ne bi bilo u praksi zloupotreba pa da bude često i komšije zbog toga nemaju svoj mir i vreme za odmor !
  - Ako ne mora više da se stavlja pismeno obaveštenje i nema ograničenja do 01 h neće biti mira za najbliže komšije...
  - U svakom slučaju morao bi biti obavešten upravnik/ prof. upravnik o porodičnom slavlju.

  Oceni komentar:
  5
  19