Novi Sad najatraktivniji za strana ulaganja

Novi Sad najatraktivniji za strana ulaganja

Grad Novi Sad je drugu godinu zaredom partner Međunarodnim danima energetike i investicija na Novosadskom sajmu, koji se završavaju danas.

To je bila odlična prilika da lokalna samouprava predstavi privredne potencijale u ovim oblastima, s posebnim osvrtom na projekte iz Strategije održivog razvoja grada Novog Sada do 2020.

– Za grad Novi Sad je najvažniji projekat uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti Spensa, zatim zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja LED svetlom – kazao je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković. – Projekat izgradnje takozvane regionalne deponije za grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas vredan je blizu 3, 5 milijarde dinara i većim delom se finansira od donatora i novcem IPA fonda, a trebalo bi da bude gotov 2020 godine.

Po njegovim rečima, Grad je s partnerskim institucijama sproveo postupak javne nabavke za istražne radove za tu deponiju. Prvo je urađena delimična studija opravdanosti za upravanje čvrstim otpadom u regionu, a realizacija se nastavlja izradom projektno - tehničke dokumentacije.

– Novi Sad je među prvima u Srbiji počeo da organizovano prikuplja i obrađuje podatke o potrošnji energije i utvrđuje energetske kapacitete grada – istakao je Stojković. – Ove godine, posredstvom Programa investiciionih aktivnosti, planira se izgradnja toplotnih pumpi u tri škole u prigradskim naseljima, rekonstrukcija fasada i stolarije, grejanje i druge aktivnosti i u ostalim školama i vrtićima.

Kako je kazala savetnica gradonačelnika za investicije i implementaciju strateških projekata prof. Dr Marijana Dukić Mijatović, Novi Sad ima najatraktivniju lokaciju za poslovanje, a to je Radna zona „Sever 4”.

– Prošle godine je izgrađena hala od 3. 000 kvadratnih metara gde sada posluje multinacionalna kompanija „Lir” s 1. 500 radnika – navela je prof. Dukić Mijatović. – Nastavljamo da razvijamo tu zonu od 40 hektara i u razgovorima smo s dva velika investitora. Ali, nismo zanemarili ni manje zone, pa će tako na Rimskim šančevima ovog meseca proizvodnju pokrenuti austrijska kompanija „Voossloh Kiepa Austria”.

Ostatak vesti čitajte OVDE!

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan