NOVI SAD: Otvoren centar za žrtve seksualnog nasilja

NOVI SAD: Otvoren centar za žrtve seksualnog nasilja

U okviru projekta "Zaustavi, zaštiti, pomozi" Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo počeo je sa radom centar za žrtve seksualnog nasilja.

Centar će raditi 24 sata i biće otvoren svakog dana u nedelji u betaniji.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u toku prošle godine policijska uprava u novom sadu podnela je 38 krivičnih prijava za 30 lica, zbog sumnje da su učinila krivična dela protiv polnih sloboda.

Od institucije do institucije. Od policije, preko tužilaštva, socijalnih službi do zdravstvenih ustanova. To su sva vrata na koja žrtva, nakon pretrpljenog seksualnog nasilja, treba da pokuca. Upravo zato ideja Centra za žrtve seksualnog nasilja jeste da integriše sve navedene institucije.

- Problem seksualnog nasilja je nešto širi nego samo potencijalno krivično delo silovanja. Centar treba da služi da objedini sve te službe kojima je zajednički cilj sa jedne strane prevencija, sa druge strane pomoć žrtvama - kaže Tihomir Vejnović, načelnik Betanije.

Tim koji će raditi u Centru za žrtve seksualnog nasilja, prošao je obuku koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

- Naša ideja je da se sve žrtve i potencijalne žrtve seksualnog nasilja prvo jave u naš centar gde će biti odmah aktiviran tim koji se sastoji iz zdravstvenih radnika, medicinskih sestara, tu je uključena socijalna služba, kao i psiholog koji će stupiti u postupak daljeg tretiranja žrtve - navela je Ljiljana Mladenović Segedi, koordinator Centra za žrtve seksualnog nasilja iz KCV - a.

U Sigurnoj kući kažu da od ukupno 72 njihove korisnice, kod deset odsto njih seksualnog zlostavljanje bilo je dominantan, a kod 20 odsto sekundaran oblik nasilja.

Rad sa žrtvama koje su pretrpele seksualno nasilje, sastoji se iz tri faze. Nakon zbrinjavanja, zdrastvenih pregleda i prijavljivanja zločina policiji, pristupa se primarnoj fazi, koja podrazumeva psihološku stabilizaciju.

- Nakon primarne faze, pristupa se fazi obrade traumatskog iskustva. To je teška i kompleksna faza, ali cilj te faze je da žrtva shvati, prihvati, razume da je trauma deo njenog života, a da trauma nije čitav njen život - kaže Nada Padejski iz Sigurne kuće.

Treća faza, kako kaže Padejska, obuhvata održavanje postignutih promena. Ona takođe dodaje da je problem i siva zona, odnosno, one žrtve koje su nasilje prećutale, a nekima je potrebno i do četiri meseca da bi prvi put govorile o tome šta su pretrpele. Ipak, čini se da je novootvoreni Centar na dobrom putu da brojke sive zone smanji, jer, kako nam je rečeno u Betaniji, od četvrtka u Centar su se javile već tri žrtve seksualnog nasilja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan