Novi Sad: Šta je planirano rebalansom gradskog budžeta?

Novi Sad: Šta je planirano rebalansom gradskog budžeta?

Sednica Skupštine Grada Novog Sada zakazana je za petak 29. jun, a ukoliko odbornici i odbornice  prihvate predlog o izmenama i dopunama odluke o gradskom budžetu, novosadska kasa biće punija za oko 3,4 milijarde dinara i premašiće 27,8 milijardi.

Prvi ovogodišnji rebalans Gradsko veće je predložilo u nameri da rasporedi, pre svega, neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina, koji sada premašuje 6,6 milijardi dinara.

Taj suficit je s jedne strane povoljna osnova za komotnije planiranje budžetske potrošnje, u prvom redu investicija, a s druge, predmet je kritika opozicije, čiji predstavnici tvrde da se slabo ostvaruju planovi o kapitalnim ulaganjima i drugim oblicima trošenja Novosađana.

- Budžet grada od 24,4 milijarde dinara će ovim rebalansom biti uvećan za 13,9 odsto. Za kapitalna ulaganja predviđeno je više od 7,1 milijardu dinara - precizirala je članica Gradskog veća zadužena za finansije Aleksandra Radak, na sednici nadležnog skupštinskog saveta.

Kako je navedeno u predlogu, za izgradnju Sentandrejskog puta, od ulica Primorske do Velebitske, iz gradskog budžeta će ove godine biti izdvojeno više od 500 miliona dinara, a više od 103 miliona planirano je za izgradnju prečistača otpadnih voda u Begeču.

Planirana su i druga značajna budžetska plaćanja u toku godine, poput udela u izgradlji drumsko-železničkog mosta (nekadašnjeg Žeželjevog), izgradnje nove zgrade RTV...

Kritikujući slabo ostvarivanje rashodne strane budžeta, šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić upozorava da Uprava za građevinsko zemljište i investicije ne realizuje više od polovine planova.

- Kad već ima dosta novca u budžetu trebalo bi pokrenuti velike i skupe projekte, značajne za grad, poput izgradnje fabrike vode, centralnog prečistača otpadnih voda ili još jednog novog mosta preko Dunava - predlažio je Jakšić za "Novosti".

Predstavnik DS Goran Radujev smatra da je predlog rebalansa neprihvatljiv pre svega zato što se nastavlja obilata pomoć za JKP, poput JGSP za koje je planirano 200 miliona dinara, umesto da se, kako je rekao na sednici Saveta, više ulaže u kapitalne projekte.

Za dovršetak izgradnje kanalizacije u Rumenki planirano je 175,9 miliona dinara, a za završetak sličnih radova u Budisavi biće izdvojeno još 46 miliona.

Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Novog Sada za 2018. godinu može se pogledati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan