Novi Sad u avgustu ponovo pleše u ritmu tanga (VIDEO)

Novi Sad u avgustu ponovo pleše u ritmu tanga (VIDEO)

Udruženje Todo Tango, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Ambasade Argentine u Beogradu, i ove godine organizuje međunarodni festival "Novi Sad – Tango grad".

U četiri festivalska dana, od 25. do 28. avgusta, na više lokacija u gradu, slušaće se i plesati tradicionalni argentisnki tango, a kao i prethodnih godina biće i naučnih predavanja.

Treći međunarodni festival "Novi Sad – Tango grad", čiji je tradicionalni medijski sponzor portal mojnovisad.com,  sastavni je deo programa "Novi Sad 2021", kojim se naš grad kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Festival počinje naučnim predavanjem "SciTango" koje če se održati u četvrtak, 25. avgusta, s početkom u 18 časova. Prvo predavanje "Ples kao inspiracija u slikarstvu" održaće Dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator savetnik u Galeriji Matice srpske i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Odmah potom, psiholog, porodični terapeut i specijalista poslovne psihologije, mr Dragan Vasiloski (Norveška), održaće predavanje pod nazivom "Tango i terapija parova".

Narednog dana, u petak 26. avgusta, s početkom u 20 časova, u Novosadskoj sinagogi biće održan koncert na kojem će nastupiti beogradski Beltango kvintet, inače jedan od najpriznatijih svetskih tango orkestara. Beltango će publici predstaviti svu širinu tango repertoara, pa će se na njemu osim tradicionalnIh numera, naći i kompozicije Tango Nuevo pravca Astora Pjacole.

Subota, 27. avgust, rezervisan je za tangerose. Na praktičnim radionicama, koje će se održavati preko dana, plesačima iz naše zemlje i inostranstva, znanje će preneti argentinski tango maestrosi Selva Mastroti i Marselo Ramer, koji prvi put dolaze u istočnu Evropu. Istog dana u večernjim satima, u dvorani Eđšeg, najlepšem plesnom prostoru u Novom Sadu, biće održana "Gran milonga", odnosno centralno plesno veče.

U nedelju 28. avgusta, poslednjeg dana festivala, sad već tradicionalno, tango će se slušati i plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Biće to prilika da, na mestu sa najlepšim pogledom na Dunav, Novi Sad i vojvođansku ravnicu, uživaju ne samo tangerosi, nego svi Novosađani.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan